Brezplačno šolstvo – zakaj potem starši trepetajo za dopust?

Foto: TIGR

Brezplačno šolstvo nam zagotavlja država. Učenci v osnovni šoli bi morali imeti brezplačno učenje.

Pa je temu res tako?

Mi sprašujemo – zakaj še vedno propagirate brezplačno šolstvo, čeprav v resnici starši z minimalnimi dohodki, komaj zmorejo?

Nesramno zavajanje, ker večina niti ne more kupiti delovnih zvezkov in za to jemljejo kredite.

Še bolj nesramno – delovni zvezki in učbeniki se vsako leto spremenijo. Zakaj? Zato, da služijo avtorji in tiskarne, založbe.

Veliko staršev je prav danes v dilemi – naj peljejo svoje otroke za nekaj dni na morje ali naj kupijo šolske potrebščine. Največkrat se odločijo kupiti vse potrebno za šolo, ker je pač to bolj pomembno, kot pa čofotanje v morju.

Mi menimo, da so tudi počitnice zelo pomembne in da si vsak otrok v Sloveniji zasluži vsaj nekaj brezskrbnih dni ob morju ali pa v hribih.

Seveda pa se zavedamo, da starši težko omogočijo takšne počitnice, saj so plače premajhne in velikokrat ne zadostujejo niti za pokrivanje vseh stroškov življenja.

Prav zaradi tega nas jezi, da se omenja brezplačno šolstvo, če pa to ne drži. Niso problem samo učbeniki, kajti med obvezno opremo za šolo spadajo tudi športni copati, trenirke, torbe, oblačila in podobno.

Veliko bi pomagalo že, če bi zmanjšali obseg delovnih zvezkov; če bi bili učbeniki veljavni vsaj nekaj let in če bi se učna snov skrčila na tiste res pomembne podatke.

Upamo, da bomo nekega dne dobili ministra, ki bo tudi na tem področju naredil red.

Želimo vam lepe počitnice in čim manj finančnih skrbi zaradi brezplačnega šolstva.