Bomo Slovenci samo še manjšina v Sloveniji?

Kdaj pride narod do situacije, ko se začne to spraševati? In prav lahko bi tudi vprašali, kje je tista zadnja meja strpnosti, ki jo določen narod še prenese?

Približno takšna vprašanja in še veliko hujša so danes postavljali bralci naših novic. “Boste pisali o tem?” – je bilo najpogostejše.

Pa dajmo, čeprav vemo, da bomo spet dregnili v sršenje gnezdo.

Medije je namreč preplavila novica, da Srbi niso zadovoljni z delovanjem Jankovića, ki vlada v Ljubljani.

Zato so objavili:

“Socialna stranka Srbov Slovenije – SSSS želi za Srbe v Sloveniji samo eno, tisto, kar imajo drugi že 26 let. Osnova je enotnost Srbov Slovenije kot zahteva za priznanje naše najštevilčnejše srbske manjšine v Sloveniji.”

V svojem nagovoru nas imenujejo, da smo drugi – tudi če gledamo zgodovinsko, smo Slovenci na tem področju vsekakor prvi in ne drugi, kaj se pa to pravi!

So po njihovem tudi Nemci drugi, ker kar precej Srbov že toliko let dela v Nemčiji? Ali v Avstriji? Bodo tudi tam srbske manjšine?

Kar se tiče Slovenije –  srbske manjšine nimamo. Je nismo imeli in je tudi povsem nemogoče, da bi jo imeli, ker nikoli niso mejili na naše ozemlje. Imamo madžarsko in italijansko manjšino, kar je zgodovinsko pogojeno.

Srbi so zgolj migranti, ki so iskali boljše življenje in se preselili v Slovenijo. Moramo pa razumeti, da so se preselili tudi v Nemčijo in v vse ostale evropske države.

Bodo po vseh evropskih državah njihove manjšine? Poznate evropsko državo, ki bi imela srbsko manjšino?

Kako se lahko takšne bizarne zahteve kar naprej ponavljajo, pa čeprav imajo že sedaj povsem enake pravice kot staroselci?

Kolikor nam je znano, imajo svoja kulturna društva, kjer se lahko srečujejo. Tudi kar se tiče njihovega jezika, imamo Slovenci s tem več problemov, kot pa oni sami. Nekateri živijo med nami že dvajset ali več let, pa še vedno ne želijo govoriti v našem jeziku, mi pa neumni kot smo, to enostavno toleriramo.

Nas prav zanima ali lahko tako živijo tudi drugje po Evropi, ali pa je pogoj, da se najprej naučijo jezika države v kateri so.

V medijih smo zasledili tudi izjavo, da se borijo proti asimilaciji v Sloveniji. S to izjavo pa je nekaj hudo narobe – če jim naš način življenja ni pogodu, če so pri nas nesrečni, če nas Slovencev ne marajo, so jim vrata v njihovo prvotno domovino na stežaj odprta. Prav ta trenutek bi takšne zavedne Srbe še kako potrebovali, na primer na Kosovem.

Kot že rečeno, mi smo veseli vseh, ki spoštujejo naše običaje, navade, naš jezik in naš način življenja. Prav tako spoštujemo tudi vse, ki pri nas živijo in delajo. Slovenci nismo nestrpni in kar precej potrpimo, ker smo sočutni do drugače mislečih in drugače govorečih. Vendar pa obstaja meja, ki je ne bomo prestopili, saj bi s tem uničili naš jezik in našo Domovino.

Ne maramo takšnih, ki nas staroselce naslavljajo na našem teritoriju kot “druge” in takšne, ki izsiljujejo Slovenijo z manjšinami, ki zgodovinsko sploh ne obstajajo. To je ta  meja, ki je ne bomo prestopili!

 

Napisal: Mikki

Več si lahko preberete TUKAJ!