V medijih v teh dneh lahko beremo o mahinacijah Šabedrovega urada v nekaterih slovenskih bolnišnicah, ko v neposrednih pogajanjih z izbranimi izvajalci del ne le, da ni dosegel nižje cene, pač pa se je celo povišala, o podražitvah investicij, o poseganju v odprte javne razpise z namenom rahljanja pogojev, o negospodarnem ravnanju z davkoplačevalskim denarjem in podobno. 

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje glede Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu.

Za vas spodaj objavljamo poslansko vprašanje v celoti:

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob nastopu svojega mandata med drugim dejal, da je za ureditev razmer v zdravstvu nujno potrebno ustanoviti Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu. Čeprav mnogi kritiki v času njegovega ministrovanja ugotavljajo vrsto prelomljenih obljub in napovedi, lahko glede urada presenečeni ugotovimo, da je šla njegova ustanovitev res po nujnem postopku, in sicer kar preko prvega interventnega zakona. Medtem ko mnogi namigujejo, da je šlo pri tej potezi predvsem za hitro vrnitev Aleša Šabedra med vodilne usmerjevalce politike trenutne vlade, je minister vseskozi zatrjeval, da je za uspešno izpeljane, predvsem pa nujno potrebne investicije urad nujen. Ker je ena osnovnih nalog urada »sodelovanje pri načrtovanju, vodenju in nadzoru nad izvedbo investicij ter pri pripravi analiz, poročil in drugih gradiv s področja investicij v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija«, lahko brez pretiravanja trdimo, da sta Aleš Šabeder in Danijel Bešič Loredan prva odgovorna za (ne)uspešne investicije.

Na 14. nujni seji Odbora za zdravstvo 17. februarja letos smo razpravljali o stanju investicij v slovenskem zdravstvu. Minister za zdravje je ponovno potrdil zgoraj navedeno, saj je dejal: »Od 1. junija, ko smo prevzeli Vlado, je Gibanje Svoboda uresničilo vse tisto, kar je bilo zapisano v predvolilni kampanji. Skratka, ustanovili smo Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu, ga opolnomočili in ima vsa pooblastila, da izpeljejo zakone, ki so bili sprejeti. Namreč, v obstoječi koaliciji spoštujemo vse zakone in delamo točno tako, kot je bilo predvideno, saj je to temelj pravne države in natančno se zavedamo, kaj je bilo sprejeto, koliko denarja je na razpolago, kako ga bo treba zagotoviti, prav tako smo naredili jasen načrt, kaj in kako s sredstvi iz naslova Evropske unije.«

Žal pa lahko v medijih v teh dneh beremo o mahinacijah Šabedrovega urada v nekaterih slovenskih bolnišnicah, ko v neposrednih pogajanjih z izbranimi izvajalci del ne le, da ni dosegel nižje cene, pač pa se je celo povišala, o podražitvah investicij, o poseganju v odprte javne razpise z namenom rahljanja pogojev, o negospodarnem ravnanju z davkoplačevalskim denarjem in podobno. Še več, mediji poročajo, da so nekateri zaposleni na uradu nasprotovali podražitvi investicij ali pozivali k izbiri cenejšega  izvajalca na ponovljenem javnem razpisu, zaradi česar so bili iz urada umaknjeni ali prerazporejeni na druga delovna mesta na ministrstvu. Gre za hude obtožbe, zaradi česar naj bi Komisija za preprečevanje korupcije že prijela prijavo.

Naj ob tem izpostavim tudi investicijo energetske sanacije v UKC Ljubljana. Po tem ko je sedanja vlada zaradi maščevanja ministra za zdravje bivšemu direktorju UKC Ljubljana izgubila evropska sredstva za sanacijo in bodo sedaj davkoplačevalci pokrili investicijo, se je projekt tudi podražil. Zadnjo v vrsti podražitev investicij si je privoščila vlada na zadnji seji pretekli teden, ko je projekt za celovito prenovo stavbe Hospital UKC Ljubljana, ki bo potekal sočasno z energetsko sanacijo, podražila za 13 milijonov in bo sedaj stal že več kot 75 milijonov evrov.

Glede na vse navedeno sprašuje:

1.     Kako predsednik vlade Robert Golob ocenjuje dosedanje delo Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu in delo direktorja urada Aleša Šabedra?

2.     Ali predsednik vlade Robert Golob ocenjuje, da so številne podražitve investicij v slovenskem zdravstvu v duhu odgovornega ravnanja z javnimi financami?

3.     Ali lahko naštejete 5 konkretnih rezultatov Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu od njegove ustanovitve do danes? Prosim za kratke obrazložitve pri vsakem izmed njih.

4.     Prosim za poimenski in časovni seznam vseh, ki so in so bili zaposleni na Uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu od njegove ustanovitve do danes.

 

Spletno uredništvo