Blok 6 v okvari – Šoštanj

Do samodejne varnostne zaustavitve turbine in kasneje celega bloka, je prišlo 29.11., ponoči , zaradi strukturne napake. Do ponovnega zagona bo prišlo v prihodnjih dneh. Do takrat bo zagotavljal oskrbo z električno energijo blok 4.

Zaradi prekinitve dobave toplotne energije, je Velenjska komunala že terjala pojasnila, saj je do izpada prišlo, kljub zatrjevanju HSE, da bo izpad pokril blok 4.

V vsem času obratovanja bloka 6 je prišlo že do najmanj pet izpadov. Govori se, da se premalo dela na preventivnem vzdrževanju sistema.

Trenutna napaka je po naključju odkrita razpoka na kolektorju (brušenje in priprava na varenje). Neuradno naj bi bilo takšnih razpok še več. Če bi želeli vse zavariti, bi morali blok 6 zaustaviti kar za nekaj mesecev.

Prvi sindikalist slovenske energetike vidi krivca za takšno stanje, v vladi, ker ni sprejela ustreznih ukrepov za delovanje elektroenergetskega sistema.

HSE ob tem napoveduje še kakšno zaustavitev, namenjeno za preverjanje stanja garancijskega popravila, ki ga bodo menda zaračunali Alstomu.

Kdo bo nosil ostale stroške popravil, pa še ni znano. Lahko pa rečemo, da je to dediščina neustrezno vodene investicije, ki jo sedaj, tako ali drugače, nosimo potrošniki.