Poslanec Slovenske demokratske stranke Franc Breznik je na Agencijo Republike Slovenije za energijo naslovil odprto pismo, s katerim agencijo poziva, naj premisli, ali je nov način obračunavanja omrežnine ustrezen oz. naj nov način obračunavanja omrežnine zamakne za vsaj 2 leti.

V zadnjem času je namreč veliko govora o novem načinu obračunavanja omrežnine v okviru novega tarifnega sistema, saj se datum 1. 7. 2024, ko naj bi se nov način uvedel, vztrajno približuje.

Glavna značilnost novega sistema je ta, da se bo elektrika plačevala najdražje takrat, ko jo bodo ljudje in gospodarstvo najbolj potrebovali. Vse to pa razburja tako strokovno javnost kot tudi gospodarstvo, ki se jim bodo računi za električno energijo krepko povečali.

Po navajanju Gospodarske zbornice Slovenije se bo račun za elektriko nekaterim energetsko bolj intenzivnim potrošnikom povišal celo za večkrat in poudarili, da je potreben čas za prilagoditev na nov način obračunavanja omrežnine. Zasledimo lahko tudi, da predstavniki gospodarstva opozarjajo, da so se podjetja v zadnjih dveh letih spopadala z visoko rastjo cen elektrike in da so že izkoristila možnosti optimizacije glede porabe, tako da bi jih obremenili še dodatni stroški z omrežnino. Slovenija potrebuje hitre in učinkovite ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti in nov način obračunavanja omrežnine temu ni naklonjen. Cena povprečne električne energije na Kitajskem je 0,04 eur/kWh,v ZDA 0,08 eur/kWh, medtem ko je v Sloveniji cena električne energije 0,20 eur/kWh.

Agenciji RS za energijo Franc Breznik zato predlaga, da prestavi datum začetka uporabe novega načina obračunavanja omrežnine vsaj za dve leti in se da s tem gospodarstvu potreben čas za prilagoditev, saj bodo spremembe zanje pomenile veliko dodatno stroškovno obremenitev.

Celotna vsebina odprtega pisma je na voljo TUKAJ.

 

Spletno uredništvo