Ste že spekli potico?

Foto: pixabay.com

Slovenska tradicija veleva, da mora po domovih v tem prazničnem času zadišati po potici.

Kakšna pa je prava Slovenska potica?

Ta sladica spada med naše največje značilnosti, saj so jo pekli že naši predniki in to za prav vse praznike.

Gospodinje so z ljubeznijo umesile testo, ki je moralo počivati. Med tem časom so pripravile orehov nadev.

Foto: pixabay.com

V testo so zamesile rumenjake, beljake pa prihranile za nadev. In prav v nadevu so se pokazale največje razlike med gospodinjami.

Po kuhinji je zadišalo po rumu, po limonini lupinici in po z mlekom poparjenih orehih.

Zanimivo je bilo tudi luščenje orehov. To delo so največkrat opravljali mladi, ki pa so morali pri tem žvižgati, da ne bi preveč jedrc končalo v njihovih ustih.

In še ena zanimivost o orehih – verovali so, da s trenjem orehov v resnici trejo svoje težave in skrbi.

Ker pa ni bilo vedno na voljo vseh sestavin, so se gospodinje znašle po svoje. Prav zaradi tega imamo sedaj več kot 50 vrst potic.

Imamo pehtranovo, orehovo, orehovo z rozinami, pehtranovo s skuto in rozinovo – teh pet potic je zaščitenih po shemi evropske kakovosti.

Tako – upamo, da smo vas navdušili in boste spekli svojo potico – pa nikar ne pozabite, da morate med trenjem orehov žvižgati!

Foto: pixabay.com