Šaleška energetika je bila in še vedno je, steber zanesljive dobave el. energije za celotno državo  v vseh mogočih in nemogočih vremenskih in drugih okoliščinah. Šaleška dolina je v energetski nemilosti že vrsto let.  Osnovni namen ustanovitve HSE, je bil konkurenčen nastop slovenskih proizvajalcev el. energije na globalnem evropskem trgu z el. energijo.

To se je predvsem odražalo v prepovedi ali zmanjševanje  zaposlovanja v obeh podjetjih, posledično je to pomenilo umiranje rudarskega poklica v Velenju in interesa mladih, da se zaposlijo v Premogovniku Velenje. Sledilo je omejevanje investicijskih ciklov v modernejše tehnologije, ki bi omogočile racionalnejši izkop premoga in s tem tudi znižanje cene električne energije pridobljene iz TEŠ.

Tako, kot pa se je sedanja Vlada lotila Šaleške doline pa je absurdno, žalostno in ponižujoče za vse občane in občanke Šaleške doline.

Kar nas pa še bolj preseneča je dejstvo, da minister za okolje, podnebje in energijo, ki je odgovoren za energetsko prihodnost Slovenije v tem mandatu in izhaja iz te doline  ne pomaga dolini ampak dela kot mu je naročeno. V dveh letih in pol se ni dalo nič storiti, sedaj pa bodo zakoni napisani čez noč, kaj pa bo v njih pa nas je vse v Šaleški dolini pošteno strah.

Govori se, da sta TEŠ in Premogovnik Velenje pred stečajem ( lahko sta, če se tako odloči Vlada), sta pa le odstreljena kmeta skupaj z odstreljenim HSE-jem, za projekt, ki ga ima v glavi sam predsednik Vlade in sicer, kar prinaša denar s strani HSE ( Drava, Soča) se priključi Gen Energiji, ter trgovalni del se priključi GENi – ju. To je jasno razvidno iz potrjenih poslovnih načrtov SDH, ki jih potrjuje Vlada RS.

Iz pridobljenih podatkov bo TEŠ skupaj z letošnjim letom za emisijske kupone v zadnjih nekaj letih plačal preko 0,5 milijarde € – strošek CO2kuponov, strošek, ki je večji od stroška proizvodne elektrike, plač zaposlenih, vrednosti kreditov ….

Seveda, da je vse skladno z Zelenim prehodom, gre ta denar v obnovljive vire ( vetrne elektrarne imamo celo tri postavljene in sončne elektrarne) toda brez termo divizije in NE Krško ta zelena zadeva ne bi bila obstojna v omrežju.

Da je ta načrt uničenja šaleške energetike te Vlade že nekaj časa v planu, je bila simulacija izvedena v oktobru – novembru 2022, ko je bila NE Krško v predvidenem remontu, TEŠ pa je zaradi t.i. “šparanja” s premogom za hudo zimo bil izločen iz obratovanja – torej namenoma in ne kot je bilo izjavljeno v sredo pri studiu ob 17:00.

Varuh slovenskega elektroenergetske sistema ELES, energetski podjetji HSE in GEN , so preizkusili, kaj pomeni če dveh gigantov ni v sistemu in poglej ga zlomka preizkus je uspel. Omrežje je zdržalo, dovolj električne energije je prišlo v Slovenijo, čeprav ni bilo nikjer objavljeno po kakšni ceni, torej akcija se lahko začne.

Neumnosti Zelenega prehoda, na čelu z raznimi okoljevarstvenimi organizacijami, se trenutno zelo odražajo v nemški avtomobilski industriji – VW grozi z masovnim odpuščanjem, oziroma njihovi industriji nasploh, ker so suvereno zapirali termoelektrarne, jedrske elektrarne in so mislili, da bosta sonce in veter dovolj.

Toda učinek tega Zelenega prehoda se je v Nemčiji izkazal, da temu ni tako, proizvodni in življenjski stroški naraščajo, ljudje smo zaskrbljeni. Ali v Vladi mislite, da bomo mi iz tega izšli brez posledic? Avtomobilska industrija predstavlja v Sloveniji okrog 10 odstotkov BDP-ja in več kot 20 odstotkov izvoza, bomo mi klecnili še veliko bolj.

Narejena ni nobena študija, če pa slučajno je pač ni predstavljena, z namenom, kaj bo pomenil izpad TEŠ v energetskem smislu ( 1/3 oz. ¼ ) manj samooskrbne električne energije, kaj bo to pomenilo za konkurenčnost gospodarstva in kar je naj bolj pomembno, kako bo to vplivalo na položnice nas občanov – oziroma državljanov RS.

Poslanci koalicije v DZ in pristojnimi odbori kot jim je naročeno gluho in slepo dvigujejo roke za neumne predloge ki jih pripravlja vlada RS pod vodstvom čudežnega dečka in vrhunskega elektro managerja Goloba. Prav tako pa ste gluhi in slepi za predloge, ki jih pripravi SDS Slovenije. Koalicija  v mestni občini Velenje  in v kateri je najmočnejša stranka SD, pa na državnem nivoju očitno nima nobenega vpliva, tako da ni čudno, da gredo škodljivi ukrepi za šaleško in slovensko energetiko v to smer.

 

 

 

Spletno uredništvo