Pred meseci je bila sprejeta odločitev o ponovni vzpostavitvi mejne kontrole na meji z Republiko Hrvaško in Republiko Madžarsko. Mejne prehode načeloma prestopajo osebe, ki imajo za to zakonske pogoje in urejen status. Nezakoniti migranti, običajno ne prihajajo na mejne prehode, ampak mejo prečkajo na zeleni meji, od koder pa so policiste vsaj delno prerazporedili na mejne prehode.

Poslanka Suzana Lep Šimenko je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z učinki policijske kontrole na mejnih prehodih.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

Povečano število nezakonitih migracij predstavlja povečano varnostno tveganje, saj nezakonite migracije nedvomno zvišujejo varnostna tveganja, kar izhaja tudi iz poročil Policije. Zaradi tega bi morala Vlada Republike Slovenije, ki jo vodi dr. Robert Golob sprejeti ukrepe, s katerimi bi omejila nezakonite migracije.

Pred meseci je bila sprejeta odločitev o ponovni vzpostavitvi mejne kontrole na meji z Republiko Hrvaško in Republiko Madžarsko. Mejne prehode načeloma prestopajo osebe, ki imajo za to zakonske pogoje in urejen status. Zato se zastavlja vprašanje zakaj torej kontrolirati njih? Nezakoniti migranti, običajno ne prihajajo na mejne prehode, ampak mejo prečkajo na zeleni meji, od koder pa ste policiste vsaj delno prerazporedili na mejne prehode.

Glede na to, da živim tik ob meji z Republiko Hrvaško, sem se tako kot mnogi drugi prebivalci ob meji, spraševala o tem, koliko nezakonitih migrantov je bilo prijetih ob kontrolah na meji. V čem je smisel policiste, ki so varovali zeleno mejo prerazporejati na mejne prehode.

V zvezi s tem sprašuje naslednje:

  1. Koliko nezakonitih migrantov od uvedbe mejne kontrole z Republiko Hrvaško pa do odgovora na poslansko vprašanje so policisti prijeli na mejnih prehodih, kjer Policija izvaja mejne kontrole? Prosim za podatke ločeno po mejnih prehodih, kjer Policija izvaja mejno kontrolo.
  2. Koliko se je povečalo število nezakonitih migrantov na zeleni meji od uvedbe mejne kontrole? Prosim za podatke od uvedbe mejne kontrole do odgovora na poslansko vprašanje, primerjalno za čas enega leta pred tem.
  3. Koliko nezakonitih migrantov je policija v tem času prijela na mejnih prehodih?
  4. Ali in kako Policija seznanja lokalne skupnosti o številu prijetih nezakonitih migrantov?

 

 

Spletno uredništvo