4.000 evrov kazni, če kurite vlažna drva?

Foto: pixabay.com

Med občani je zaokrožila novica, da je Ministrstvo za okolje pooblastilo dimnikarje, da bodo v prihodnje merili kako suha drva kurimo v svojih pečeh. Informacija je še nepreverjena, vendar občani pišejo o velikih zneskih tudi do 4.000 evrov kazni, če bodo drva premokra?

Več o tem vam bomo pisali v ponedeljek, ko pridobimo ustrezne dokumente in pojasnila.

Bi pa ob rob tej “ljudski novici” kljub temu napisali nekaj vprašanj, ki nas močno skrbijo:

  1. So na ministrstvu že slišali za energetsko revščino v Sloveniji? S to obliko revščine se srečuje vedno več naših gospodinjstev z nizkimi prihodki. Med njimi najdemo tako upokojence, kod delavce, ki si le s težavo zagotovijo kurjavo za čez zimo.
  2. Bo ministrstvo zdaj za ta gospodinjstva priskrbelo”kazni”, ker se pač morajo nekako prebiti čez zimo, če ne želijo zmrzniti? Je to ukrep, ki bo pripomogel k zmanjšanju energetske revščine ali pa je morda to ukrep, ki bo tovrstno revščino še poglobil?
  3. Zakaj na ministrstvu razmišljajo, da revni upokojenci in obubožani delavci namerno onesnažujejo naravo s kurjenjem mokrih drv? Mar res mislijo, da si ti energetski reveži ne bi želeli v svojih pečeh kuriti kvalitetnejšo gorivo, ki bi jim dalo več toplote, pa si tega enostavno ne morejo privoščiti?
  4. Ali ministrstvo ve, da so naši gozdovi polni propadajočih drv – energetski reveži pa pozimi trepetajo – nekaj zaradi mraza; nekaj pa tudi zato, ker nikoli ne vedo, kakšne kazni si bo zanje izmislilo še kakšno ministrstvo?

Birokratizacija naše Slovenije še ni dosegla svojega vrha; vedno znova nas presenetijo s svojimi idejami, ki ljudem nalagajo nove in nove prekrške (in kazni) – rešitve problemov pa ni na vidiku.

Ljudje se le s težavo prebijajo po vseh zapletenih postopkih; odredbah in imajo ves čas občutek, da so v nekakšnem prekršku.

Neskladnost med posameznimi odločbami ministrstev je kaotična – eno izda dovoljenje; drugo te ovadi na sodišče in ti zagrozi z visoko kaznijo. Kako naj se občan obnaša in znajde v takšnem kaosu?

Kaj si o trenutnem stanju mislijo naši dimnikarji, ki so jim menda iz Ministrstva za okolje res poslali dopis, da bodo po novem morali preverjati tudi suhost drv, vam bomo sporočili v ponedeljek.

Do takrat ostanite na toplem in se ne jezite preveč, da ne zbolite, saj veste, da tudi v zdravstvu škripa. In menda se nam obeta tudi podražitev elektrike – bomo zmogli?

Mikki