Zlorabe kreditnih kartic v Velenju

Foto: https://www.facebook.com/policijaCE

V četrtek je neznani storilec vlomil v tri delovne stroje in iz njih ukradel gorivo. Skupno je neznanec naredil slabih 2000 evrov škode.

Ob 10.40 je občan, na policijski postaji, prijavil, da je neznanec zlorabil njegovo kreditno kartico VISA in ga oškodoval za 162 evrov. Okoli 15.50 ure je k nam prišla še občanka, ki ji je neznanec, prav tako zlorabil, kreditno kartico VISA. Tokrat je neznanec oškodoval občanko za 70 evrov. Dnevno izmeno so policisti zaključili z ogledom kraja vloma v vikend, v kraju Loke.

Glede teh zlorab kreditnih kartic smo policisti Policijske postaje Velenje v zadnjem času obravnavali več kaznivih dejanj Uporaba ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva po členu 247-1 KZ-1, ko je  storilec zlorabil bančne kartice oškodovancev. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da so oškodovani pri brskanju po spletnih straneh prejeli obvestilo, da lahko sodelujejo v nagradni igri in pri tem dobijo telefon višjega cenovnega razreda. Ob kliku na obvestilo, se jim je odprla stran, ki je identična spletni strani Telekoma Slovenije. Za sodelovanje v igri mora uporabnik nakazati dva evra in sicer tako, da je vnesel podatke o svoji bančni kartici.

Na osnovi tega podatka, neznani storilec kasneje zlorabi bančno kartico in opravi spletne nakupe preko spleta. Občane opozarjamo, da v kolikor zaznajo takšne ali podobne spletne strani najprej preverijo pri podjetju, ki naj bi igro oglaševalo ali je to dejansko njihova spletna stran in  v kolikor temu ni tako in so bili oškodovani, naj zadevo naznanijo na policiji, če pa niso bili oškodovani pa lahko to prijavijo na SiCert, ki se ukvarja s tovrstnimi prevarami. Dobro bi bilo, da tisti, ki ugotovite, da gre za spletno prevaro, naredite posnetke spletne strani in komunikacije, ki je ob tem potekala.

Prav tako so policisti Policijske postaje  Velenje v zadnjem času obravnavali več kaznivih dejanj goljufij in sicer, na način, da so neznanci preko facebook profila ponujali gotove dobitke pri športnih stavah in pri tem obljubljali velike dobitke pri nizkih vplačilih. Pri tem zahtevajo nakazilo denarja preko Wester Union sistema. Po domnevno vplačani stavi igralcu pošljejo dokazilo o prejetem dobitku. Kasneje pa od igralca zahtevajo še nakazila za različne stroške, pred izplačilom dobitka. Komunikacija poteka preko spletne aplikacije messenger, v zaznanih primerih pa so storilci delovali iz tujine. Tudi v tem primeru opozarjamo občane, da naj ne nasedajo obljubam o velikih dobitkih, v kolikor pa so žrtev tovrstnega kaznivega dejanja naj zadevo prijavijo policiji.

V četrtek zvečer smo obravnavali še kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti, ko je neznanec v Šaleku poskušal vlomiti v objekt na smučišču, kar mu ni uspelo, potem pa je po travi polil vnetljivo tekočino in jo zažgal. Za požar so poskrbeli gasilci, policisti pa bodo s sledovi, ki so bili najdeni na kraju, poskušali najti neznanega, objestneža.

Noč se je nadaljevala z nasiljem v družini. Ugotovili smo namreč, da je bivši partner  grdo ravnal s svojo bivšo partnerko. Policisti so povratniku izrekli prepoved približevanja, za svoje početje pa se bo moral zagovarjati, na sodišču.

V petek je bil znani storilec  zaloten pri poskusu vloma na Cesti Simona Blatnika. Ko ga bomo zaslišali za kaznivo dejanje Velike tatvine, bomo zanj napisali kazensko ovadbo, ki jo bomo poslali državnemu tožilcu. Obravnavali smo še goljufijo, med vrstniško nasilje na eni od velenjskih osnovnih šol in delovno nesrečo na Kidričevi cesti. Tokrat se je pri podiranju dreves lažje  poškodoval delavec.

Sobotna služba je za dnevno ekipo minila dokaj mirno. Razen tega, da je nekdo povozil mačko se ni dogajalo nič posebnega. Tega za nočno ekipo žal ne moremo napisat. Ponoči so namreč policisti, zaradi suma storitev kaznivih dejanj poskušali ugotoviti identiteto voznika, ki je s kraja zbežal pred tem pa z vozilom napadel policista, ga zbil tako, da se je pri tem policist lažje telesno poškodoval. Identiteto storilca smo ugotovili, zanj pa bomo izvedli vse ukrepe, ki jih naša zakonodaja premore v tovrstnih primerih.

V nedeljo smo morali posredovati na Cesti Simona Blatnika, kjer je občan napadel sostanovalca in ga lažje telesno poškodoval. Nasilnež bo moral svoje dejanje zagovarjati pred sodnikom.

Pazite se spletnih goljufov, bodite pozorni na nenavadne stvari, ki se dogajajo okoli vas in pospravite mobilne telefone v žep. Svet je lep in škoda bi ga bilo zamuditi, medtem, ko gledate v mobilne telefone.

Srečno.

Pripravil: Uroš Medved