Zdravniki zaskrbljeni zaradi sosežiga odpadkov

Foto: pixabay.com

V medijih smo zasledili poziv zdravnikov širše goriške regije, ki so zaskrbljeni nad odločitvami odgovornih pri pristopu do okoljske problematike.

Takšen poziv je do sedaj podpisalo kar 314 zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise nameravajo odgovornim predati 6. februarja in odgovor ter konkretne ukrepe na tem področju pričakujejo v roku enega meseca.

Ker se tudi Šaleška dolina nahaja pred resno odločitvijo – sosežig odpadkov v TEŠ – da ali ne, si podrobneje poglejmo zakaj so se zdravniki odločili za zbiranje podpisov.

Zdravniki pričakujejo od pristojnih, da emisije znižajo na raven, ki jo določa Svetovna zdravstvena organizacija.

Zdenka Čebašek – Travnik je ob tem dejala:

“To je le majhen premik letvice in še zdaleč ne pomeni, da mi to okolje zavarujemo. Lahko ga pa dodatno ne onesnažujemo. Nedopustno je, da prebivalci v okolici sosežigalnic nosijo nekajkrat večje okoljsko breme, kar se nato odraža na njihovem zdravju. ”

Pisali smo že o tem, da bo v Šoštanju okrogla miza z naslovom “Sosežig – šaleška prihodnost?”, na kateri bodo razpravljali o vplivih sosežiga na posameznika.

Morda bi bilo dobro, da bi bili prebivalci obveščeni tudi o tem, kako se sosežig odraža na prebivalcih, ki se s to problematiko že danes spopadajo.

Če torej 314 zdravnikov podpiše poziv odgovornim naj spremenijo način dela in uredijo razmere v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije – potem je najbrž upravičen dvom o legitimnosti sosežiga v TEŠ?

Kje so analize o vplivu na okolje?

Kje so verodostojni podatki o vplivu na zdravje ljudi?

Ali ni tudi gospodarski razvoj močno odvisen od zdravja ljudi?

In povsem za konec – se bodo morda organizirali tudi naši zdravniki in povedali kaj si mislijo o tem? Ali pa je potrebno počakati na prve obolele ali celo umrle zaradi predvidenega sosežiga?

Napisal: Mikki