Včeraj je podpredsednik vlade in zunanji italijanski minister Antonio Tajani na kongresu SVP  povedal: “Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo zaradi nevarnosti vdora teroristov med begunci, ki preko te države prihajajo z Bližnjega vzhoda”.

Dodal je še:  Naša država je že v preteklosti zaradi nacionalne varnosti sprejela tovrstne ukrepe”.

Antonio Tajani, podpredsednik italijanske vlade, zunanji minister in nacionalni sekretar stranke Forza Italia (Naprej Italija) je bil v soboto zjutraj gost kongresa SVP v Meranu.

Slovenijo smo pozvali, naj suspendira schengen,” je zahteva, ki je krenila iz Italije proti Ljubljani in voditeljem Evropske unije in ki se še posebej od blizu tiče Furlanije – Julijske krajine, prve najbolj izpostavljene pokrajine, ki meji s Slovenijo. Tako poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

S tem zdaj italijanska vlada zahteva nove, odločnejše ukrepe. Posledica bi sicer lahko bila vrnitev čakalnih vrst na meji s Furlanijo – Julijsko krajino, predvsem na vratih poletne sezone. Od letošnje zime je že prišlo do delnega suspenza pogodbe z vzpostavitvijo mejnih kontrol med Italijo in Slovenijo.

 

Prekinitev je bila nujna zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu in povečanja migracijskih tokov po balkanski poti.

 

Spletno uredništvo