Zaradi mraza prva smrtna žrtev

Pisali smo že o previdnosti v teh dneh, ko so se temperature spustile precej pod ničlo. Opozarjali smo predvsem starejše in bolnike, pa tudi otroke.

Tragedija se je menda zgodila v Mariboru. Starejši prebivalec je premalo oblečen šel po drva, padel in najbrž doživel tako imenovano “akutno hipotermijo”. To pomeni, da se  moški ni mogel dovolj hitro pobrati in oditi na toplo. Takšna smrt menda nastopi zelo hitro.

Prav tako poročajo o še eni osebi, ki so jo prepeljali v mariborski UKC v zelo slabem stanju in se še bori za življenje.

Reševalci sporočajo predvsem starejšim ljudem, naj v teh dneh raje ostanejo na toplem, saj jih vsakršen padec lahko stane življenja. Najbolj nevarno je za tiste, ki živijo sami in jih svojci ne pogrešijo pravočasno.

Ob tem se naproša mlade, ki imajo morda za sosede starejše osebe, naj preverijo, če jim lahko kako pomagajo, kaj prinesejo, če so dovolj na toplem in podobno.

Tisti, ki sami kurite, bodite zelo previdni – tudi za pot do kurilnice se toplo oblecite in ne pozabite na kapo!

V takšnih temperaturah je tudi pomembno da uživamo dovolj hrane in tekočine. Telo potrebuje več energije za vzdrževanje telesne temperature.

Pa srečno vsem, zadnji zamahi repa zime so in tudi to bomo zmogli.