Zaprtje pripomoglo k zmanjšanju okužb

Foto: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/

Zaprtja in samo izolacija v času velikonočnih praznikov je po mnenju Leona Cizlja (predstavnik Inštituta Jozef Stefan) pripomoglo k zmanjšanju v razvoju epidemije.

Kot je pojasnil je bilo pred zaprtjem povprečje reprodukcijskega števila 1, 2 – to pomeni, da je en okužen nadalje okužil več kot enega človeka; danes je to število 1 – to pomeni, da okuženi okuži zgolj eno osebo.

Po njegovem mnenju je k temu pripomoglo odgovorno ravnanje državljanov, ki so se v času zaprtja držali priporočenih ukrepov.

Prav tako je poudaril, da je britanski sev še vedno problematičen, saj se širi hitreje kot drugi.

Kot je pojasnil je zaprtje pripomoglo tudi k umiritvi sprejemov v bolnišnice. Dejal je, da se lahko nadejamo, da se bo ta številka s prihodom poletja še zmanjšala. Kljub temu predvidevajo, da bi lahko bilo konec junija hospitaliziranih oseb še vedno okoli 100.

Povedal je tudi, da je v tretjem valu znatno več bolnikov potrebovalo intenzivno nego – teh naj bi bilo četrtina.

Za konec je Cizelj pozval družinske mehurčke naj bodo še naprej izredno pazljivi, ker so trenutno ti najbolj izpostavljeni.

Držite torej razdalje, zračite prostore v katerih se zadržujte in nosite maske, če ste v stiku z ne družinskimi člani, razkužujte roke.