Zakon o referendumu in ljudski iniciativi

Vse se je začelo z referendumom o drugem tiru. Vili Kovačič se je pritožil na vrhovno sodišče, saj naj bi bila vlada v privilegiranem položaju, ker je za svojo kampanjo porabila kar precejšnji znesek davkoplačevalskega denarja iz proračuna. 

Ustavno sodišče je, na prošnjo vrhovnega sodišča za presojo, odločilo, da:

“Vlada ne more biti enaka drugim organizatorjem propagande, saj jo zaradi njenega ustavnega položaja zavezuje dolžnost, da volivce o predmetu referenduma informira stvarno celovito in transparentno. Lahko se v referendumu izreče za ali proti zakonu, vendar mora v svojih informacijah predstavljati tako razloge, ki zakon podpirajo, kot tiste, ki mu nasprotujejo.” Le v tem primeru lahko vlada uporablja proračunska sredstva.

Ustavno sodišče je prav tako ugotovilo, da je Zakon o referendumu in ljudski iniciativi v neskladju z ustavo, saj referendumski spor ni jasno urejen in določljiv. Ustavni sodniki dodajajo, da bi moralo imeti vrhovno sodišče pooblastilo, da referendum razveljavi, če pride do nepravilnosti, ki bi vplivale na izid glasovanja.

Ustavno sodišče ni presojalo o konkretnem problemu zgoraj omenjenega referenduma, saj je to delo vrhovnega sodišča, ki bo o tem odločalo.

Današnja odločitev je vsekakor zmaga civilno družbenega aktivista Vilija Kovačiča, ki je pritožbo vložil. Najbrž bo v prihodnosti prišlo do precejšnjih sprememb glede referendumskega odločanja.

Kakšne bodo posledice te odločitve in odzivi vpletenih, bomo lahko spremljali v teh dneh. Mi bomo zraven!