Zakaj je več kot 222.000 volivcev v Sloveniji postalo problem nacionalnega interesa?

Foto: TIGR

Te dni se mediji ukvarjajo predvsem s problemi v domači politiki – bodo morali volivci po enem letu spet na volišča, čeprav so volili poslance za dobo štirih let?

Ali pa se bo sestavila nova koalicija, ki bo začela reševati probleme prej omenjenih volivcev?

Nikakršna skrivnost ni, da v našem parlamentu sedijo poslanci, ki pripadalo levici ali pa  desnici – pa čeprav vsi tako radi govorijo, da so sredinski.

Če bi bilo to res, ne bi bilo sestavljanje vlade tako težavno – delali bi za dobrobit državljanov, ne pa iskali zgolj priložnosti za svoje strankarske vrtičke.

V izključevanju najbolj izstopa Stranka Alenke Bratušek (SAB), ki na pogovore o novi sestavi vlade ni povabila stranke z največ poslanci – stranke SDS.

Samo, da omenimo, kako se je SAB odrezala na volitvah 2018:

– SAB ima v parlamentu 5 poslancev (to je okoli 5% glasov volivcev);

– niti enega izvoljenega župana;

– niti ene svetnice ali svetnika;

– prav tako z njene liste ni bil izvoljen noben poslanec za v Evropski parlament;

– Alenka Bratušek, kot predsednica stranke, tudi ni bila izvoljena s strani volivcev, ker je volivci na volitvah niso podprli.

Za boljše razumevanje poglejmo še stranko SDS – stranko, ki jo kot edino – v SAB niso povabili na razgovore za novo sestavo vlade:

– SDS ima v parlamentu 25 poslancev (to je skoraj 25 odstotkov glasov volivcev);

– s podporo stranke je bilo izvoljenih 54 županov;

– izvoljenih je bilo 537 svetnic in svetnikov;

– poslanci izvoljeni v Evropski parlament – skupna lista kandidatov SDS in SLS – dosegla okoli 27 odstotkov glasov. Stranka SDS ima tako dva poslanca – Romano Tomc in Milana Zver;

– Janez Janša, kot predsednik stranke SDS, je bil izvoljen za poslanca.

Če torej pogledamo zgornje podatke, se v resnici lahko zamislimo, kam naj umestimo izjavo poslanke SAB – Maše Kociper – da volivci stranke SDS niso “nacionalni interes”.

Ali kako naj si sicer drugače predstavljamo njeno neumestno izjavo – skoraj tretjina volivcev SDS-a ni v nacionalnem interesu – SAB-ovih 5 odstotkov pa je?

Kaj pa je nacionalni interes?

Nacionalni interes je menda skupek prizadevanj na gospodarskem, vojaškem in kulturnem področju in predstavlja položaj določene države v mednarodni povezanosti – z nacionalnim interesom določena država zagovarja svoj obstoj na mednarodnem parketu.

In kako stranka SAB zagovarja naš nacionalni interes, če nima niti poslanca v Evropskem parlamentu?

Kako stranka ta interes zagovarja v domačem političnem prostoru, če predsednice volivci ne izvolijo in stranka doseže na volitvah zgolj 5 odstotkov?

Na vsa ta vprašanja si poskušajte poiskati odgovore sami – mi vam jih namreč ne znamo dati.

Najbrž tudi mi nismo v nacionalnem interesu kakšnih 10 bralcev…

Napisal: Mikki