Vodstvo Premogovnika Velenje delovalo nezakonito in nedopustno?

Pisali smo že o stavki, ki je bila prekinjena zaradi premalo stavkajočih rudarjev; o odzivih vodstva; o stavkovnih zahtevah, ki niso izpolnjene; o podpori stavki;…danes bomo pa pisali o odzivih, ki smo jih zasledili v medijih v povezavi s to problematiko.

Oglasili so se sindikati po vsej Sloveniji. Tako lahko preberemo izjavo Nejca Nemca, ki je v sindikatu Adria Tehnika:

“Včasih so delavce s fizično silo pošiljali na urgence, danes pa z grožnjami na psihiatrijo.

Menda so se s takšnimi negativnimi pritiski srečevali tudi vozniki avtobusov, žerjavisti Luke Koper in že omenjeni delavci Adria Tehnika.

Predstavnik SDRES je še enkrat povedal, kako so potekali zbori delavcev, kjer je lahko govoril samo direktor Premogovnika Velenje. Da niso dali besede tudi predstavniku sindikata, so pojasnili z besedami, da bi to povzročilo nemir in še dodatno prerekanje.

Ob tem se lahko vprašamo – od kdaj je dialog prerekanje, in ali ni odkrit pogovor pot do rešitve?

Menda je direktor izkoristil svoj samogovor za to, da je delavce prepričal, da je stavka nezakonita. S tem pa se menda zastraševanje delavcev še ni končalo – nadaljevali so z obrazci za podpise, kdo bo stavkal in kdo delal. Podpise so menda podkrepili še s klici na mobilne telefone in SMS sporočili.

Barićević tudi pove, da v prizivnici, kjer je potekala stavka ni bil prisoten pooblaščenec sindikata, ker mu je bilo to prepovedano. Prav tako je bilo menda nekaj dni prej nameščenih kar nekaj video kamer.

Sekretarka Ana Jakopič (Sindikat Državnih organov Slovenije) je dejala:

“Trditve, da je stavka nezakonita, ker sindikat ni reprezentativen, ne držijo, saj zakon o stavki ne zahteva reprezentativnosti. Je pa omejevanje in onemogočanje stavke kaznivo dejanje, opredeljeno v kazenskem zakoniku.” Ob tem je še poudarila, da je žalostno, da se morajo sindikati v 21. stoletju boriti za zakonito plačilo in 8-urni delavnik.

Ana Jakopič izrazi tudi zaskrbljenost, ker je podjetje v pretežno državni lasti. Prav tako se nikakor ne more izogniti “zgubaša” TEŠ 6:

“Vodstvo družbe za težave v podjetju krivi nizko ceno premoga, ki naj bi jo določal trg, pri čemer trg predstavlja Teš v državni lasti, ki odkupi 100 % izkopanega premoga iz PV-ja, ki je prav tako v državni lasti in edini dobavitelj Teša, njegov lastnik Holding Slovenske Elektrarne d.o.o. (HSE) pa pri tem ustvarja enormne dobičke – na hrbtih, zdravju in plačah delavcev.”