Vlada bi reševala mir v Palestini, ne zna pa razdeliti 13.000 računalnikov zastonj

V petek, 31. maja 2024, je na zahtevo Poslanske skupine SDS potekala izredna seja Državnega zbora RS ob 2. obletnici vlade Roberta Goloba.

Ob formalnem polčasu mandata se običajno delajo ocene, kaj od tistega, kar je bilo obljubljeno ob začetku ob prisegi vlade, je realizirano in kaj ni realizirano, katere so težave in kakšen je pogled v drugo drugo mandata.

V imenu predlagatelja se je Janez Janša na začetku izredne seje vrnil na sejo pristojnega delovnega telesa, ki je to točko obravnavalo dan prej in zavrnil predlog priporočila vladi.

Predsednik SDS je izpostavil, da je vlada pod vodstvom doktor Roberta Goloba v roke prevzela dobro makroekonomsko stanje. Slovenija je po pandemiji okrevala hitro, leta 2021 je imela Slovenija najvišjo gospodarsko rast v Evropski uniji, bili smo po mednarodnih ocenah med zmagovalci okrevanja na drugem mestu takoj za Dansko.

Vlada se je na samem začetku zaletela z nekaterimi z bombastičnimi obljubami, pa tudi z nekaterimi koraki, za katere je trdila, da bodo pomagali k temu, da bodo reforme uresničene v rekordnem času. Predsednik vlade je trdil, da je nov moderen organizacijski pristop izvršilne oblasti to, da je resorjev čedalje več, da je tako lažje vladati. In naredili so vlado z 20 ministrstvi, v državi, ki ima nekaj več kot 2 milijona prebivalcev in 90 poslancev. Rezultat tega je, da se je v dobrem letu v državni administraciji nabralo za več kot tisoč novih birokratov; pa je bilo rečeno, da ne bo niti enega več.

Druga tema, ki je bila tudi stvar referenduma, je bila preložitev Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Zdaj je 31. maj tega istega leta, pa zakon v veliki meri obstaja zgolj kot mrtva črka na papirju.

Vlada je na veliko proslavila tudi depolitizacijo nacionalne televizije. Ta hiša je zdaj tako depolitizirana, da po vrsti odstopajo člani uprave, da se ne ve, kdo pije in kdo plača in da jim zdaj vlada iz proračuna zagotavlja sredstva za obratovanje.

Trije veliki uspehi vladne koalicije v prvem letu so se pač spremenili v lastno nasprotje.

Če seštejemo izjave, objave, aktivnosti, čas, ki je potrošen za neko stvar in naredimo lestvico tega potrošenega časa in energije Vlade Republike Slovenije, kaj skoči na prvo mesto – Palestina. To je zdaj glavna tema in skuša se slovensko javnost prepričati, da bo zdaj Slovenija tam rešila vse te probleme, ob tem pa je doma na stotine problemov, s katerimi se nihče ne ukvarja.

Poleg tega, kar je bilo zapisano v koalicijski pogodbi, so vsi poslanci vladajoče koalicije potem podpisali zaveze, kjer so datumi in roki, večina tega je že vse minilo.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je v sklepu postavila zaključek, da velika večina državljanov v Sloveniji danes, po dveh letih vlade Roberta Goloba, živi slabše. Elita, ki je blizu Robertu Golobu, in svobodnjakov živi boljše.

 

Spletno uredništvo