V Poslanski skupini SDS so ta teden vložili zahtevo za preiskovalno komisijo, ki bo preiskovala pretresljive primere domnevnega odvzema otrok v porodnišnicah na območju Republike Slovenije med leti 1965 in 1991.

Poslanka Alenka Jeraj je podrobno predstavila številne dokaze in trditve, ki nakazujejo na obstoj tako imenovane trgovine z dojenčki v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem na območju Jugoslavije.

Društvo Izgubljeni dojenčki Beograda je intenzivno proučevalo primere, ki so povezani s Slovenijo, in sicer več deset primerov, kar je samo po sebi zelo zaskrbljujoče. V Srbiji so se odločili za konkretne korake, sprejeli so zakon o ugotavljanju dejstev novorojenčkov in ustanovili vladno komisijo, ki preiskuje omenjene primere. V nasprotju s tem pa se v Sloveniji zdi, da so državni organi premalo ukrepali glede na resnost teh zadev.

Poslanka Jeraj je predstavila številne primere, ki kažejo na pomanjkljivo dokumentacijo in sumljive okoliščine, v katerih so matere ostale brez svojih otrok. Takšne zgodbe ne smejo ostati nepojasnjene, saj gre za kršitve osnovnih človekovih pravic in nedotakljivosti družinskega življenja.  

V Slovenski demokratski stranki so zato predlagali ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo temeljito preučila vse primere in razjasnila vsa dejstva ter ocenila dejansko stanje sumov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletnih oseb. Njihov cilj je doseči pravičnost in olajšati pot do resnice za vse prizadete družine.  

Verjamejo, da bo preiskava razjasnila ozadje teh grozljivih dogodkov ter razkrila morebitno vpletenost nosilcev javnih funkcij in institucij. Hkrati si želijo, da bi se postopki po ustanovitvi komisije pospešili, da bi lahko prizadetim družinam čim prej omogočili, da najdejo svoje izgubljene otroke in da končno zaključijo svoje dolgoletne travme.

Slovenska demokratska stranka ostaja zavezana pravici, resnici in spoštovanju človekovih pravic ter bo še naprej aktivno delovala v prid slovenskim družinam.

 

 

Spletno uredništvo