V Premogovniku Velenje se vedno bolj zapleta – bi bila stavka res nezakonita?

Foto: Premogovnik Velenje

Nesoglasja med vodstvom Premogovnika Velenje in sindikatom SDRES se še kar nadaljujejo. Današnji sporočili bi že lahko imenovali za vrelišče v dogajanju pred napovedano stavko.

Direktor družbe Ludvig Golob je dejal:

“Dve urna stavka, ki jo je za torek v Premogovniku Velenje napovedal SDRES, je nezakonita in nelegitimna, zato tudi ne bo plačana.”

Sindikalni zaupnik SDRES – Asmir Bećarević pa je napovedal kazenske ovadbe zoper upravo, ker naj bi jim bilo onemogočeno sindikalno delovanje.

Direktor je svojo prepričanost o nezakonitosti stavke še pojasnil z besedami, da SDRES ni reprezentativni sindikat in da s strani SDRES še niso sprejeli sklepa o ustanovitvi stavkovnega odbora – zato meni, da je napovedana stavka nezakonita. Dodal je še:

“Njihove stavkovne zahteve sploh niso zahteve, ampak zgolj želje.”

Meni tudi, da stavkovne zahteve niso dovolj konkretizirane in jih kot takšne ne morejo priznati kot zakonito stavkovne.

Bećarević je dejal, da so se o nekaterih zahtevah še pripravljeni pogajati, zato pogajanja niso prekinjena. Nadaljevala se bodo v ponedeljek zjutraj.

Ob tem pa Bećarević opozarja, da če ne sklenjenega sporazuma in izpolnjene zahteve do 16. aprila do 24. ure, bo v torek, 17. aprila, opozorilna stavka.