TEŠ 6 preplačan – kaj o tem poreče stranka SD, ki je projekt podpirala?

Foto: TIGR

O predragi naložbi TEŠ 6 smo že pisali. Prav tako tudi o tem, da je ta projekt politično podpirala stranka SD. Morda se še spomnite, kako je o tem v parlamentarni razpravi v parlamentu z gromkim glasom govoril “tovariš” Srečko Meh. Mogoče pa se spomnite tudi tega, kako so z lažnimi podatki o ceni premoga zavajali tako imenovani strokovnjaki iz Premogovnika Velenje.

No, zdaj je prišla resnica na dan – kriminalisti so v preiskavi o domnevnih kaznivih dejanjih ugotovili, da je bil TEŠ 6 preplačan kar za pol milijarde evrov.

Ali veste koliko denarja je to? Za ta denar bi lahko zgradili  še en malo manjši elektrarniški  blok.

Ali pa bi denar namenili za povračilo kreditov, ki si jih je vlada pod vodstvom SD (vlada Boruta Pahorja) izposodila v tujini in nas strahotno zadolžila.

Vrnimo se k preiskavi – kriminalisti so na več kot 200 straneh napisali dopolnitev kazenske ovadbe – ugotovili so namreč, da je vodstvo zavajalo s podatki, da se ne da zgraditi cenejše variante (malo manjšega) bloka.

Kriminalisti so prav tako ugotovili, da je vodstvo zgradilo prevelik blok glede na zaloge premoga v Premogovniku Velenje.

V zaseženi dokumentaciji in pri pregledu elektronske pošte, so naleteli na podatke, da je proizvajalec Alstom v tujini gradil za veliko manj denarja.

Iz podatkov, ki so jih pridobili iz Švice, je razvidno, da je Alstom za podkupnine v Sloveniji namenil kar 3 milijone evrov.

Po ugotovitvah naših kriminalistov, naj bi Uroš Rotnik menda dobil najmanj 870.000 evrov nezakonitih provizij.

Proti vsem vpletenim so že vložene kazenske ovadbe, ki so jih kriminalisti zdaj dopolnili še s 35. škatlami dokumentacije.

Kdo vse je še imel prste v marmeladi, bomo seveda še naprej spremljali, saj kot je razvidno iz kriminalističnega poročila, so si “tovarišisko” razdelili 3 milijone evrov.

Je v teh 3 milijonih morda tudi nekaj davkoplačevalskega – torej našega – denarja?

Napisal: Mikki