TEŠ 6 – kdo bo kriv za preplačan projekt?

Kar malo nenavadno se sliši, da se zgodba o tem projektu pelje že deset let in da doslej ni za slabo naložbo odgovarjal še nihče.

Po poročilu preiskovalne komisije, ki je iskala politično odgovornost, so sedaj napovedane ovadbe za Boruta Pahorja, Francija Križaniča in Mateja Lahovnika. Vendar, to je politična odgovornost!

Nas bolj zanima, kdo je dejansko odgovoren za ta predrag projekt in kam je šel preplačani denar – zanima nas torej odškodninska odgovornost?

Leta 2012 so kriminalisti začeli preiskavo, šele lani pa je sodišče v Celju uvedlo sodno preiskavo proti desetim ljudem.

Leta tečejo, rezultatov pa nobenih.

Zahteve računskega sodišča do HSE so bile sledeče:

– HSE naj preveri ali obstaja možnost, da se vloži odškodninska tožba proti odgovornim, ki so sodelovali v projektu, v holdingu in TEŠ.

Zahtevo so podali zaradi pol milijarde veliko izgubo, ki jo je utrpel HSE, povzročil pa menda TEŠ 6.

Ta zahteva še do danes ni bila izpolnjena, zato tudi ni kazenskih ovadb za odškodninsko odgovornost.

Namesto tožb odgovornih, so naročili forenzično revizijo, ki še do danes ni končana. Je pa menda ena najdaljših revizij in tudi, spet menda, zelo dragih, saj so za njo že izplačali okoli pol milijona evrov.

Podoben postopek se je že pred tem odvil tudi v Premogovniku Velenje – tudi tam ni bilo tožb in tudi tam so za 250 tisoč evrov uvedli posebno revizijo. Najbrž ni potrebno omeniti, da v obeh primerih revizijo opravlja isto podjetje.

Kako se končala revizija spornih poslov Premogovnika Velenje?

Bivši direktor je moral menda na sodišče samo zaradi enega preplačanega zemljišča.

Vrnimo se k parlamentarni komisiji, ki je ugotavljala politično odgovornost vpletenih v projekt TEŠ 6:

– že lani so v vmesnem poročilu opozorili, da je premogovnik ves čas načrtno zavajal s prenizko ceno premoga.

– takratni direktor Medved, je menda vedel, da takšna cena ni uresničljiva.

Kljub vsem tem podatkom HSE in Premogovnik proti Medvedu nista vložila nobene tožbe. Nekateri namigujejo, da je to morda zato, ker je pod en obremenilen dokument podpisan tudi sedanji direktor Premogovnika. Menda je v tem dokumentu napisano, da bo cena premoga znašala 2,25 evra na gigadžul. Kasneje se je izkazalo, da je to menda čista laž.

Kako se bo ta kalvarija s TEŠ 6 razpletala, pa bomo seveda še naprej spremljali.

Več lahko preberete TUKAJ!