Svetovni dan svobode medijev

Foto: pixabay.com

Danes je Svetovni dan svobode medijev. Ob tem je visok predstavnik EU podal izjavo, ki jo lahko preberete tukaj:

https://www.consilium.europa.eu/sl/press/press-releases/2021/05/02/world-press-freedom-day-declaration-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-eu/

In ko ravno govorimo o svobodi medijev, lahko prav Savinjsko-Šaleške Novice izrazijo svoje nestrinjanje s tako imenovano svobodo.

Novice, ki jih preberete na tem portalu namreč ne morete posredovati na Facebook, ker so portal enostavno blokirali. Kdo?

Tega seveda ne vemo, lahko pa si mislimo, da je branost teh novic nekomu šla precej v nos, kot bi rekli po domače.

Če torej želite novico deliti na FB strani vas takole onemogočijo:

“Vaše sporočilo ni bilo mogoče poslati, ker vsebuje vsebino, ki so jo drugi uporabniki na Facebooku prijavili kot žaljivo.”

Pa poglejmo nekaj zadnjih naslovov novic, ki so jih označili za žaljive:

https://sasa-novice.si/gaberke-mladoletnik-vozil-pijan/

https://sasa-novice.si/sprehod-v-naravi-je-lahko-nevaren-na-nas-prezijo-klopi/

https://sasa-novice.si/mozirski-gaj-si-je-nadel-obleko-iz-milijona-cvetov-in-vas-vabi-v-svoj-cvetlicni-objem/

Sodbo o tem kako svobodni so v Sloveniji mediji si lahko ustvarite sami. Če je svoboda to, da so na sceni samo levo usmerjeni članki in novinarji, smo od te tako imenovane svobodne in demokratične ureditve medijskega prostora še zelo, zelo daleč.

Blokirati določen medij, brez vsakršnih pojasnil se nam zdi skrajno žaljivo in niti malo svobodno. Sramota, da se zdi nekomu pisanje o klopih, ali o Mozirskem gaju žaljivo.

Če je bil kakšen članek žaljiv, naj ga kot takšnega označijo in razložijo kakšne žalitve je vseboval, ne pa da enostavno blokirajo celoten portal. Je to svoboda medijev?

Kaj menite?