Ste pozorni, kaj se zadnje čase dogaja na FB profilih – mar res brišejo določene prispevke?

Foto: TIGR

Vedno več uporabnikov Facebook-a nam sporoča, da so po tri dni ali več (tudi do treh tednov!) blokirani zaradi določenih objav.

Mi sprašujemo – smo res postali družba, kjer se ponovno ne sme govoriti, komentirati in kjer želijo celo usmerjati naše misli – o čem bomo govorili, pisali in na kaj se bomo odzivali?

Na slovenskih straneh FB je vsekakor nekaj narobe – uporabniki sporočajo, da kako hitro objavijo fotografijo zamaskiranih ženski, ki se prosto sprehajajo po Sloveniji – so zablokirani.

Če objavijo podatke, koliko je posiljenih žensk v Evropi s strani migrantov – prav tako. Zablokirajo jih tudi, če pišejo o nasilju prišlekov v Sloveniji.

Policija pa je vseskozi zelo skopa s sporočili kaj se v resnici dogaja v imigrantskih centrih po Sloveniji.

Menda imamo primere posilstev, napade z nožem – vendar je o tem prepovedano govoriti, pisati in objavljati. Zakaj že?

Slišati je menda tudi ženske, ki si posilstev ne upajo prijaviti, ker jih obravnavajo kot, da so si same to želele.

Nikjer ob teh nepreverjenih novicah še nismo zasledili pripomb Varuha za človekove pravice.

Smo pa zasledili njegove pripombe na obravnavo nezakonitih pribežnikov – ne boste verjeli – s postopki naše policije, ki jih pri nezakonitem prečkanju meje zaustavi in pošlje nazaj – v varno državo, na Hrvaško, je varuh odločil in trdil, da so tem ljudem kršene pravice.

Uporabniki FB profila prav tako pripovedujejo, da jih menda blokirajo, če objavijo kakšen posnetek nedovoljenih prehodov čez mejo. Mi spet sprašujemo, zakaj že?

Ob vseh teh nepreverjenih podatkih (nemogoče jih je preveriti, ker zgolj krožijo med razburjenimi državljani), nas zanima, kako je kaj z našo zakonodajo?

Mejo se lahko prečka, kjer koli kdo želi – mi, ki to posnamemo, smo pa kaznovani? Je to mar mogoče ali celo res?

Ob tem nam seveda postaja nejasno še, kdo ima monopol nad objavami naših FB strani? Kdo si lahko to dovoli: da utiša naše komentarje, naše zabeležke in zakaj to dela?

Ker je do teh podatkov zelo težko priti (beri – nemogoče!), si prav lahko mislimo, da to kontrolira določena politična opcija, ki se nikakor ne more sprijazniti s situacijo, da smo državljani začeli misliti, brati in se odzivati.

Seveda bomo še naprej na FB strani; seveda bomo še bolj pozorno prebrali članke;… in seveda nas z blokadami ne boste prestrašili – kdo pa sploh ste, da želite utišati glas ljudstva?

Ljudstvo – pogumno naprej!

Napisal: Mikki