Šoštanjčani se bojijo Velenjskega jezera

Foto: https://www.google.si/maps/

Prebivalci Šoštanja imajo kar nekaj težav zaradi izkopavanja premoga. Že desetletja občutijo tresenje tal, iz jame se širi smrad plinov po mestu, zdaj pa se bojijo, da bi popustil nasip in bi jih zalilo Velenjsko jezero.

Čeprav jih iz premogovnika Velenje mirijo, da ni nikakršne potrebe za strah, jih to ne prepriča.

Jezera, ki so nastala zaradi izkopavanja premoga so številna in različnih globin. Raven vode v Velenjskem jezeru je menda višja kar za osem metrov, v primerjavi s Šoštanjskim jezerom. Med jezeroma je nasip, na katerem pa naj bi nastale vidne razpoke.

Prebivalci Šoštanja se bojijo, da bi nasip popustil in bi jih zalilo Velenjsko jezero. Poplava naj bi po njihovem mnenju segala prav do soteske Penk.

Premogovnik Velenje zatrjuje, da nasip ne bi popustil niti, če bi bil potres. Svoje prepričanje utemeljujejo s tem, da je nasip širok več kot 400 metrov, čeprav bi bilo dovolj že 150 metrov širine, po izračunih statikov.

Kljub zatrjevanju pristojnih je strah med prebivalci Šoštanja še vedno velik. Radi se spominjajo časov, ko je bilo mesto Šoštanj družbeno in kulturno razvito in še ne bilo industrije, ki je mesto povsem izčrpala in ga postavila nekam ob rob.