Snemanje tehničnega pregleda vašega vozila

Foto: pixabay.com

Letos vas čaka kar nekaj sprememb, če ste lastnik avtomobila in udeleženec prometa. Pa poglejmo kaj vse bo po novem v zakonodaji:

  1. Podjetja, ki opravljajo tehnične preglede bodo morala vsak takšen pregled posneti (video dokumentacija).

S tem ukrepom želijo doseči večjo strokovnost pri pregledu, predvsem pa zmanjšati možnosti zlorab – izdajo potrdil o brezhibnosti, čeprav varnost avtomobila tehnično ni ustrezna.

  1. Konec leta 2018 je bil sprejet zakon, da ste se dolžni odzvati na odpoklice avtomobilov, ki imajo tovarniško napako in so zaradi tega nevarni v prometu.

Če tega ne boste storili, ne boste opravili tehničnega pregleda.

  1. Policija napoveduje večji nadzor na avtocestah in na cestah izven naselij. V ta namen bodo pridobili ustrezne tehnične rešitve in nove kadre za izvajanje povečanega števila nalog. Uporabljen naj bi bil tudi sistem sekcijskega merjenja hitrosti.
  2. Lastniki odsluženih vozil bodo začeli s 1. aprilom letošnjega leta državi plačevati nadomestilo – 25 odstotkov cestnine – če ne bodo predložili dokaza, da so odsluženi avtomobil dali v razgradnjo pooblaščenemu podjetju ali ga prodali.

V primeru, da lastnik odsluženega avtomobila ne bo hotel plačati omenjenega zneska v 30 dneh, se bo sprožil postopek izvršbe.

Ta sprememba je namenjena predvsem temu, da se zaščiti naša narava, saj je veliko odsluženih avtomobilov končalo v na naših travnikih ali v gozdovih.

  1. Problem neregistriranih vozil bo Policija v sodelovanju z Darsom reševala z določeno tehnično opremo za avtomatično prepoznavo registrskih tablic, ki bo takšna vozila zaznala. Policija to opremo že kupuje.