Slovenska policija vdrla v prostore opozicijskega medija Nova24TV

Pravkar je bilo vloženo poslansko vprašanje EU komisije glede racije na Nova24TV.

Danes zgodaj zjutraj, le 10 dni pred evropskimi volitvami, je slovenska policija vdrla v prostore opozicijskega medija Nova24TV. Razlog za to pa naj bi bila prijava v politične namene zlorabljene preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank in ki jo z večino članov vodi vladajoča koalicija. V raciji naj bi odgovornim zaplenili več računalnikov in telefonov. Nekdanja predsednica preiskovalne komisije in nekdanja članica vladajoče stranke, Mojca Šetinc Pašak je nedavno tega prizanala, da je bila komisija ustanovljena z namenom pregona opozicijskih medijev.

Slovenija ima dolgo zgodovino takšnih zlorab policije in pravosodnih organov. Nenazadnje je pred leti policija vdrla v prostore največje opozicijske stranke in želela pridobiti strežnik na katerem je arhiv email sporočil vseh članov stranke.

Evopsko komisijo zato sprašujejo:

  • Ali je takšen očiten poskus zlorabe policije v politične namene in omejevanja svobode medijev v skladu z zavezami o spoštovanju vladavine prava in svobode ter neodvisnosti medijev, katerim se je zavezala Slovenija ob vstopu v Evropo?
  • Kdaj bo evropska komisija končno ukrepala v glede očitnih naporov slovenske vlade po podrejanju medijev in kršenjem medijske svobode?
  • Kaj namerava v zvezi s tem Evropska komisija storiti?

 

Spletno uredništvo