RTV spet preseneča – ne razumemo – kaj nam želijo sporočiti?

  1. maja je RTV Slovenija objavila, da je uporaba arhivskega gradiva RTV Slovenije nezakonita.

Kot spletni medij smo se znašli v zadregi – velikokrat se opremo na članke, ki so objavljeni na MMC – beremo in posredujemo tiste, ki se tičejo vseh nas Slovencev, ali pa so napisani izključno za naši dolini (Šaleško in Savinjsko dolino).

Tako smo velikokrat – kar je vidno pod našimi članki – objavili tudi povezavo do prvotnega članka, ki je bil objavljen na RTV MMC:

– Javno.

– RTV naročnino plačujemo državljani, zato smo bili prepričani, da če navedemo vir (link), je to zakonito, saj nismo nikoli kršili avtorskih pogodb.

– Pisali smo tudi iz konteksta vzeta besedila, ki so se nam zdela pomembna in ki bi bila primerna za razpravo – kaj je s tem narobe, če smo obenem objavili tudi vse ostalo na povezavi?

– Smo res kršili zakonodajo, ali jo morda kršimo tudi danes, ker bomo v celoti objavili poziv RTV?

– Kot laiki ne razumemo, kako je lahko nekaj zasebna lastnina, če se imenuje javni zavod in javno, vsem dostopno objavlja?

– Ali ni tudi arhiv novic dostopen vsem državljanom, če že plačujemo naročnino?

– Ali politiki niso naši državljani? Kaj politikom ni potrebno plačevati RTV naročnine?

– Zakaj ljudje ne bi smeli videti izjav, ki so jih politiki dajali v preteklosti?

– Kaj je za RTV politična propaganda – za ta izraz ne bi smelo biti mesta v demokraciji, ali pa se motimo?

– Ali ni udeležba Šarca med parlamentarnimi strankami na soočenju prav politična propaganda?…Bratuškova, ki pa je v parlamentu pa je bila potisnjena med neparlamentarne stranke. Je to, mar to?

Drugače pa – vsi mediji se borijo za čim večjo branost, za sledljivost – RTV zapira svojo sledljivost v “bunker” in grozi z nezakonitostjo. Ja, najbrž si to lahko privoščijo, saj niso na trgu in jih plačujejo tudi delavci in upokojenci pod robom revščine!

Upamo, da ne gremo v zapor, saj bomo objavili v celoti članek, ki je bil 3. maja objavljen na RTV MMC:

Na RTV Slovenija smo bili seznanjeni, da je v zadnjem času več političnih strank in politikov na svojih družabnih omrežjih objavilo oddaje ali iz konteksta vzete dele oddaj iz arhiva RTV Slovenija. Glede na to, da je objava na omrežju politične stranke ali politika namenjena prepričevanju in promociji izraženih strankarskih ali osebnih političnih mnenj in stališč, sodi taka oblika komuniciranja med politično propagando.

RTV Slovenija želi opozoriti, da uporaba arhivskega gradiva RTV Slovenija (sem spadajo vsi posnetki predvajanih TV oddaj ali izseki iz teh oddaj) brez dovoljenja predstavlja kršitev določb Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (Uradni list RS, št. 16/07 –UPB, 68/08, 110/13, 56/15, 63/16, v nadaljevanju ZASP), 6. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Ur. l. RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B in 9/14, v nadaljevanju ZRTVS-1) in Splošnih pravil uporabe dokumentarnega in arhivskega gradiva Televizije Slovenija ter Tarife uporabe gradiva TV Slovenija (v nadaljevanju: Pravila).

Obveščamo vas, da so Pravila dostopna na spletni strani MMC: (http://www.rtvslo.si/files/marketing/splosna_pravila_uporabe_cistopis_22.11.17.pdf) in da ZASP med ostalimi pravicami, RTV organizacijam zagotavlja izključne materialne pravice, da svoje oddaje snemajo, reproducirajo in dajejo na voljo javnosti (137. člen).

Pozivamo vse politične stranke in člane političnih strank, ki ste nedovoljeno uporabili in objavili arhivsko gradivo RTV Slovenija, da na svojih družabnih omrežjih takoj in trajno javnosti onemogočite dostopati do posnetkov oddaj RTV Slovenija.

Glede na to, da smo v času volilnih kampanj, vas opozarjamo, da v studiih RTV Slovenija med potekom oddaj snemanje ni dovoljeno, saj gre tudi v teh primerih za kršitve 137. člena ZASP.

Upamo, da se zavedate, da ne gre za iskanje dlake v jajcu, ampak za zagotovitev spoštovanja osnovnih pravil delovanja. To sporočilo smo poslali vsem strankam in kandidatnim listam, tako da ni naperjeno le proti eni stranki ali članu stranke. Verjamemo, da to razumete. V primeru nerazumevanja ali spornih primerov si bomo prizadevali morebitne kršitve reševati po mirni poti, kljub temu pa se ne sme zanemariti, da avtorskopravna zakonodaja imetnikom pravic omogoča uporabiti več vrst pravnih postopkov za zaščito interesov.

V primeru dodatnih vprašanj, se, prosimo, obrnite na [email protected].

RTV Slovenija”