Romana Tomc na tradicionalnem slovenskem zajtrku v vrtcu Sončni žarek v Škofji Loki

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega po vsej Sloveniji že več let poteka projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Na ta dan imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih na mizi zdrav zajtrk z živili, pridelanimi v lokalnem okolju.

Evropska poslanka Romana Tomc se je letos ponovno priključila projektu, tokrat med otroci v vrtcu Sončki žarek v Škofji Loki: »Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je eden izmed pozitivnih projektov. Dobro je, da se krepi zavedanje o tem, kako pomemben je zajtrk v naši prehrani. Še vedno je veliko ljudi, ki zajtrk preskoči, največkrat zaradi jutranjega pomanjkanja časa.«

Otroci iz vrtca Sončni žarek so tokrat postregli s prav posebnim zajtrkom sestavljenim iz kruha, medu, mleka in jabolka. »Glede na to, da so otroci vsak dan na udaru reklam, ki spodbujajo uživanje predelanih in sladkih izdelkov, je še posebej pomembno, da spoznajo tudi kulturo zdrave in doma pridelane hrane. Vrtci in šole so za spodbujanje te kulture primerno mesto, lepo pa bi bilo, če bi z enako kulturo nadaljevali tudi doma in bi bila med in jabolka večkrat na jedilnikih. Seveda je na izbiro še veliko drugih zdravih jedi,« dodaja evropska poslanka.

»Zelenjava, ki prepotuje tisoče kilometrov preden pride na naše krožnike, prav gotovi izgubi svojo hranilno vrednost, da ne govorimo o tem, da je zaradi poti obdelana s preparati, ki zadržijo njeno svežino. Solata z njive bližnjega kmeta je prav gotovo bolj zdrava. Pa ne le to. S kupovanjem izdelkov od lokalnih proizvajalcev podpiramo tudi lokalne dobavitelje in samooskrbo zaključuje evropska poslanka Romana Tomc.