Razprava obrambnih ministrov NATO

Foto: https://twitter.com/NATO

Včeraj in danes poteka razprava obrambnih ministrov sil Nata, udeleženec te razprave je tudi Matej Tonin, ki je preko Tweet sporočil:

“Po današnji razpravi obrambnih ministrov

@NATO

je jasno, da vsak dan, ko čakamo na odločitev ustavnega sodišča, povzroča nepopravljivo škodo za varnost in mednarodno kredibilnost Republike Slovenije. Za varnost države želimo poskrbeti sami. Dajte nam vsaj priložnost.”

V čem je v resnici problem – v postopku za oceno ustavnosti na zahtevo Luke Mesca, je Ustavno sodišče začasno ustavilo izvrševanje Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 (Uradni list RS, št. 175/20).

Kot so pojasnili v obrazložitvi se bodo do te problematike opredelili kasneje. Do tedaj pa se izvrševanje te zakonodaje zadrži.

Tako sedaj celotna Slovenija čaka na odločitev, medtem pa ima minister Tonin velike težave, saj mu je v resnici onemogočeno, da bi na tem področju kaj spremenil.

Srčno upamo, da bo razsodba luč sveta ugledala čim prej, saj vsak dan zamude povzroča nove in nove zaplete na področju varnosti Slovenije.

Razlago Ustavnega sodišča zakaj so začasno ustavili omenjen zakon, si lahko preberete tukaj:

https://www.us-rs.si/odlocitev/?id=115555