Radovedna soseda

“Kaj pa delate?”

Gregu, ki se je ravno mučil z odstranitvijo plevela okoli leske, je padla megla na oči – kaj ta radovedna baba res nima drugega dela, kot da “špijonira” po vasi?

Jeznorito ji je odgovoril:

“Iščem tartufe.”

Sosedo je skoraj kap od presenečenja – sredi Velenja rastejo tartufi – te dragocene gobe? Možgani ji začnejo delati dvesto na uro.  Zato si je torej ta sosed kupil nov avto; zato torej hodita s partnerko ob vikendih na morje; oh, zato torej tako razkošno živita!

Kolikor se da hitro se pobere domov.

Doma mož ravno okopava fižol. Kot “furija” je pri njem in mu svečano pove:

“Zelo previden bodi, v naših koncih rastejo tartufi. Da ne boš slučajno kakšnega presekal!”

Mož jo začudeno pogleda, potem pa mirno reče:”Njiva je bila preorana.”

Ta podatek jo malo ustavi, a ne za dolgo:”Kaj pa pod brajdo?”

Mož: “Sem jo letos pognojil – niti sledu, ko sem kopal okoli nje.”

Zdaj se gospa odloči, da mora pod nujno preveriti še pri drugih sosedih. V mislih izbere tiste, ki so ji malo sumljivi, da predobro živijo. In ja, to so pa skoraj vsi! Le kako lahko tako dobro živijo kot ona, ki ima “knapovskega” upokojenca?

In gre v akcijo.

Priliznjeno vpraša prvega, ki redči korenje: “Kako kaj? Imate na tej gredi samo korenje ali še kaj drugega, kakšne gobe?”

Prvi sosed takoj razume, da se je nekdo pošalil iz opravljivke, radovednice in zavistnice. Hitro razmisli in ustreli: “Najde se tudi kakšen tartuf.”

Ta podatek, jo skoraj pokonča – vedela je! Vsi v vasi služijo s tartufi – na njeni parceli pa ne rastejo. Kako je to mogoče?

Obišče vse sosede, sitnari z vprašanji in vsi jo imajo “poln kufer”. Nekaterim se celo zasmili in povedo po pravici. Drugi se šalijo, da iščejo nafto; da kopajo za kletno “gliho”; da delajo bazen in podobne neumnosti, samo da se je rešijo.

Povsem izmučena se privleče do doma. Mož, preznojen, utrujeno sedi na terasi. Pred sabo ima hladno pivo in uživa, ker okopal ves fižol in pokosil trato.

Ona se “pokne” na klop in poroča: “Ne boš verjel – živiva med multi milijonarji! Na vseh parcelah rastejo tartufi, samo ti si izbral takšno, kjer jih ni.”

Mož je tako utrujen, da najraje ne bi odgovoril, pa se vendar potrudi: “Kako pa si prišla do takšnega zaključka?”

Ona samozavestno: “Eni povedo, drugi se pa sami izdajo! Si vedel, da je pod tem zemljiščem tudi nafta in ne le premog – Lojze jo išče! Si vedel, da Simon dela klet za tartufe? Si vedel, da Branko kopa za bazen?” Zmagoslavno ga je pogledala – češ, zdaj vidiš, kako pametno ženo si poročil.

Mož utrujeno zmajuje z glavo: “Le kdaj te bo srečala pamet! Da takole nadleguješ sosede, vsi se nama že smejijo. Ti povem resnico? Lojze sadi drevje – zato dela luknje. Simon dela garažo za svoj avto. Branko pa bo naredil teraso pred hišo.”

Ona namrščeno: “Kaj pa Grega?”

Mož: “Samo plevel odstranjuje.”

Ona se tiho pobere v kopalnico. Res je utrujena. Mož naj kar govori – jutri bo šla spet v akcijo! V Velenju je bogastvo – ki pa ga nimajo vsi….