Včeraj je pri naselju Hrastovec v občini Velenje zagorelo v gozdu na težko dostopnem terenu. Travniški požar, ki je izbruhnil, se je razširil v gozd. Požar se je zaradi strmega terena, nevarnega kamenja in vetra širil. Požar so gasili gasilci PGD Škale, Šalek, Pesje, Velenje, Vinska Gora, Bevče, Šoštanj- mesto, Gaberke in IPGD Premogovnik Velenje ter helikopter Slovenske vojske.

Vir: Gasilec Vinska Gora
Vir: Gasilec Vinska Gora

 

Kot poroča TV Slovenija se je najprej travniški požar, ko je občan na travniku skušal zakuriti nekaj vejevja, razširil na območje gozda. Skoraj 130 gasilcev s 25 vozili je zvečer požar uspelo pogasiti, vendar pa je v gozdnem delu ponekod še tlelo. Na pogorišču je čez noč ostala požarna straža.

 

 

SLABO SE JE KONČALO ZA 41- LETNEGA GASILCA IZ ŠOŠTANJA

V požaru se je hudo poškodoval 41- letni gasilec iz Šoštanja, na katerega se je podrlo goreče drevo, zaradi česar je v smrtni nevarnosti. S policijskim helikopterjem in dežurno ekipo reševalcev Maribor je bil pripeljan v UKC Maribor, je za STA povedal Peter Pungartnik iz Policijske uprave Celje.

Vir: Gasilec Vinska Gora

 

UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE PONOVNO SVARI

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Število požarov v naravi je predvsem zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja nenevarnih naravnih materialov povečano skoraj povsod po državi. Takšne razmere bodo trajale do prvih obilnejših padavin, ki pa  jih še ne pričakujemo. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje zato na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14)  s 1. aprilom 2017 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju vse države.

Vir: Uprava RS za zaščito in varovanje

Od dneva razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti ognje, tudi kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter prižigati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Policija bosta med razglašeno veliko požarno ogroženostjo naravnega okolja opravljala poostren nadzor.