Poslanec Zvone Černač je na predsednika vlade naslovil ostro vprašanje glede stanja v državi po dveh letih njegove vladavine.

Na včerajšnji 20. redni seji Državnega zbora so poslanci postavljali vprašanja predsedniku vlade in ministrom. V imenu poslanske skupine SDS je vprašanje predsedniku vlade dr. Robertu Golobu postavil poslanec Zvone Černač.

Černač je izpostavil, da je polovica javnega sektorja v stavki ali se na stavko pripravlja, in okrcal predsednika vlade, da ni izpolnil nobene obljube iz koalicijske pogodbe. “Lani ste obljubljali, da bo leto 2023 leto reform, a niste izpeljali nobene,” je dejal Černač in opozoril na naraščajoče čakalne vrste v zdravstvu in pred upravnimi enotami.

Posebej je poudaril, da obljubljena plačna reforma ni bila izvedena, čeprav bi morala biti zakonodaja sprejeta že junija lani. “Vaše izgovore, da so za zamudo krive poplave, ki so se zgodile dva meseca kasneje, so nesprejemljive,” je dodal.

Černač je izrazil skrb za uradnike na upravnih enotah, ki prejemajo minimalno plačo po 40 letih dela, ter kritiziral napovedane visoke povišice plač funkcionarjem in direktorjem javnih zavodov, ki že zdaj ustvarjajo večmilijonske izgube.

“Vaša neodločnost in ignoranca povzročata, da ljudje čakajo na storitve, za katere plačujejo davke in prispevke,” je zaključil Černač in pozval predsednika vlade, naj prevzame odgovornost za trenutno stanje v državi.

Poslanec je tudi predlagal, da Državni zbor prevzame pobudo in zagotovi zakonodajne rešitve, ki bodo preprečile kolaps sistemov in omogočile ljudem dostop do nujnih storitev. “Plačna reforma je ključna za načrt okrevanja in odpornosti, brez katerega lahko Slovenija izgubi 1,5 milijarde evrov nepovratnih sredstev,” je opozoril Černač.

Spletno uredništvo