Prvega junija 2024 bo minilo dve leti, odkar je zaprisegla vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba. Istega Roberta Goloba, ki je ob svoji prisegi za mandatarja dejal, da je »hvaležen in ponižen, da bo lahko Slovenijo popeljal v boljšo prihodnost, kakršno jo državljani Slovenije zaslužijo.« 

Po začetnih obljubah in najavah vseh mogočih reform, visokoletečih besedah o povečanju investicij, o večji učinkovitosti, o boljšem črpanju evropskih sredstev itd. smo priča razgradnji sistema. Zdravstveni sistem razpada, priča smo pravemu stavkovnemu valu. Stavkajo zdravniki, sodniki, tožilci, upravni delavci in še mnogi drugi. Več kot kritično je stanje v domovih za starejše, dolgotrajna oskrba se zamika v nedoločno prihodnost. Edini, ki imajo dostop do dr. Roberta Goloba in njegove vlade, so nevladniki, ki so leta 2022 omogočili izvolitev in vladanje dr. Roberta Goloba. Je to ta boljša prihodnost, o kateri je govoril ob zaprisegi?

Vlada dr. Roberta Goloba deluje na način, da je vse, kar je bilo sprejeto v času vlade Janeza Janše, potrebno razveljaviti pa čeprav v škodo ljudi in gospodarstva. Jasen primer navedenega je razveljavitev Zakona o dohodnini vlade Janeza Janše in znižanje splošne olajšave, ki je neposredno v škodo ljudi. Tako bo delavec s povprečno plačo dobil kar 664 evrov manj neto plače na leto. Eden izmed prvih škodljivih ukrepov vlade dr. Roberta Goloba je bila tudi ukinitev Urada Republike Slovenije za demografijo, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše. Vlada dr. Roberta Goloba je izvajanje Zakona o dolgotrajni oskrbi zamaknila za eno leto, v tem času pa sprejela »novi« zakon, ki se v praksi sploh ne izvaja, kot npr. pravica do oskrbovalca družinskega člana, ki bi se morala izvajati od 1. januarja 2024. V času vlade dr. Roberta Goloba so na Ministrstvu za infrastrukturo zaustavili že zastavljene infrastrukturne projekte, izvajanje nekaterih pa sploh ni več predvideno. Odpovedani so tudi nekateri projekti, sofinancirani iz EU sredstev. Na drugi strani lahko vidimo, da se načrtujejo izredno dragi železniški projekti, kot so prenova oziroma nadgradnja železniških postaj na Jesenicah, v Ljubljani in v Novi Gorici. Dve leti vladanja dr. Roberta Goloba in njegove ministrske ekipe zaznamuje tudi najbolj brutalno kadrovanje na vseh ravneh javnega sektorja v zgodovini samostojne Slovenije. Kadrovski števec je že po prvem mesecu vlade pokazal blizu 100 menjav in tako naprej mesec za mesecem. 

Slovenija se je leta 2022 začela spopadati z energetsko krizo, ki jo je vlada dr. Roberta Goloba srednjeročno reševala z izgradnjo velikih sončnih elektrarn, s čimer so omogočili megalomanske dobičke podjetij, ki ponujajo izgradnjo sončnih elektrarn na ključ. Zanimivo pa je, da se kot največji ponudnik takih elektrarn predstavlja nekdanje podjetje, ki ga je vodil predsednik vlade dr. Robert Golob, to je Gen-I. V času energetske krize smo v Sloveniji plačevali eno najdražjih cen električne energije. Praktično ves čas, odkar je trenutna vlada prevzela mandat, so v Sloveniji cene električne energije med najvišjimi v EU. Vlada dr. Roberta Goloba gospodarstvu napoveduje dvig omrežnin, višje prispevne stopnje za zaposlovanje delavcev in omejevanje svobodne gospodarske pobude, kot je zaslediti iz zadnje objave spremembe Zakona o gostinstvu. Na podlagi te novele bodo med drugim lahko sobodajalci svoje nepremičnine turistom preko spletnih platform oddajali samo 30 dni v letu. 

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je zagotovo tisti del vlade dr. Roberta Goloba, ki se lahko v zadnjih dveh letih pohvali s precejšnjo aktivnostjo. A ne v dobrobit slovenske kulture in njenih ustvarjalcev, ampak zgolj za izvrševanje levičarske agende, kot si jo zamišlja stranka Levica.Ob uspešno izvedeni »depolitizaciji« javne RTV Slovenija zdaj skupaj z novim vodstvom RTV Slovenija iščejo rešitve, kako jim zagotoviti še več denarja, ob dejstvu, da smo že tako vsi zavezani k vsakomesečnemu obveznemu plačevanju RTV prispevka. 

»Z reformo, ki se bo začela izvajati 1. januarja 2024, bo zdravstveni sistem dostopen bistveno bolj, kot je zdaj, čakalne dobe bodo krajše. Ko bo reforma končana, bo vsak, ki to želi, imel svojega osebnega zdravnika, vsak, ki potrebuje specialista, bo do tega prišel v 30 dneh, tisti, ki potrebuje operacijo, pa na to ne bo čakal več kot 6 mesecev,« je največja koalicijska stranka Gibanja Svobode na družbenih omrežjih obljubljala ob koncu leta 2022. Da bo leto 2023 reformno leto, so nato napovedovali v vladi dr. Roberta Goloba, slednji je še v sredini decembra 2023 v državnem zboru zatrdil, da se »zdravstvena reforma izvaja in ostaja ključna prioriteta te vlade.«

Vlada dr. Roberta Goloba je sprejela spremembe Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je uvedel t. i. obvezno »štempljanje«. V praksi se je jasno izkazalo, da je zakon neživljenjski in nesmiseln. 

Kmetijstvo je tisto področje, kateremu vladajoča koalicija ni namenila niti svojega poglavja v koalicijski pogodbi, kaj šele, da bi se resno posvetila perečim problemom, ki ga pestijo. Jim je pa v tem času uspelo dodatno obdavčiti plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost ter razširiti področja in uvesti strožje režime na območju Natura 2000, kar bistveno otežuje kmetovanje.  

Konec januarja 2024 je bilo možno zaslediti podatek, da je Slovenija na Indeksu zaznave korupcije 2023 (CPI 2023) nazadovala in je dosegla zgodovinsko dno. Transparency International je ob tem izpostavil tesno prepletenost korupcije, konfliktov in varnosti. Spomnimo na nekaj njenih ravnanj, na katere smo že opozorili v okviru razprav glede boja proti korupciji, nazadnje pri predlogu Priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji v Republiki Sloveniji, EPA 1321-IX, in sicer:

·       koruptivno in klientelistično ravnanje pri nakupu stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani v okviru projekta »Nakup poslovnih prostorov v Ljubljani za potrebe pravosodnih organov«,

·       koruptivno in klientelistično ravnanje v projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema Notar na daljavo,

·       koruptivno in klientelistično ravnanje predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba pri poslovanju preko podjetja Star Solar, d.o.o.,

·       koruptivno in klientelistično ravnanje predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba pri poslih v povezavi z GEN-I ter drugih poslih, ter

·       koruptivno in klientelistično ravnanje Vlade Republike Slovenije in ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh pri nakupu prenosnih računalnikov za 6.500.000 evrov plus 2.500 evrov mesečno od novembra 2023 dalje.

V Slovenski demokratski stranki z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se je stanje v Republiki Sloveniji v času vlade dr. Roberta Goloba poslabšalo.

Sprašujejo se: Kakšna je torej ta boljša prihodnost in kaj si državljani Slovenije zaslužijo po dveh letih vlade dr. Roberta Goloba? 

Z njihovim predlogom priporočila Vlado Republike Slovenije zato vse njene ministrice in ministre pozivajo, da pri svojem delu spoštujejo ustavni red, da ravnajo po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delujejo za blaginjo Slovenije. 

 

Spletno uredništvo