Poznate kreativno računovodstvo –  da ne?  Kako to, če ste zaposleni v Gorenju?

Foto: TIGR

Že nekaj časa pišemo o problemih Gorenja. Spremembe v resnici najbolj občutijo delavci. Mi, ki vse spremljamo od zunaj v resnici niti ne vemo, pod kakšnim stresom trenutno delajo.

Zakaj?

Zato, ker jim določeni mediji še vedno lažejo in ne predstavijo resnice, ki jo je povedal direktor Lan Lin:

“Največji delež zavzema čiščenje bilanc in njihovo prilagajanje mednarodnim računovodskim standardom, ki jih uporabljajo v družbi Hisense. Ta ne dovoljujejo kreativnega računovodstva, na podlagi katerega je Bobinčeva uprava nekako prikazovala minimalne dobičke, čeprav je bilo Gorenje dejansko v izgubi.”

Če povemo preprosto:

– uprava je že leta prikazovala dobičke, ki so bili v resnici izguba.

In Lan Lin je ob tem še dejal:

“O natančnih številkah preseženih zaposlenih še ne moremo govoriti, ne želimo pa dajati vtisa, da se bo v Gorenju tudi naprej delalo lagodno po starem.”

S tem je mislil na stare metode socializma, kjer je bil tudi lenuh zaščiten kot kočevski medved in ga delodajalec ni mogel odpustiti.

Gorenja pa ne pestijo zgolj stare računovodske prevare prejšnjega vodstva, temveč tudi nova zakonodaja zdajšnje vlade.

Nova zakonodaja je namreč prinesla za tri odstotke povišano minimalno plačo – za podjetje, ki že tako posluje z izgubo je rešitev zgolj – ukinitev določenih delovnih mest.

Na tem mestu je prav, da se spomnimo, kako so nas zakonodajalci prepričevali, da zaradi tega ne bo zmanjšanja zaposlitev in odpuščanja. Kaj res? V katerih podjetjih – socialističnih ali tržno usmerjenih, kot je Hisense – svetovno znanih?.

Učna ura za vse te, ki sprejemajo zakonodajo in ne predvidijo posledic, je Gorenje, ki se bori za obstoj na trgu. Ne moreš deliti dobička, če ga prej ne zaslužiš!

In za konec – v Velenju ni več socializma – kaj če bi še spomenike, ki ga na nek način opevajo, odstranili?

Bi potem uprava Gorenja ostala v Velenju?

Seveda ne – socialisti še vedno niste poskrbeli za medkrajevne povezave.

Nimamo cest – da boste bolje razumeli. Ostali smo v časih Marije Terezije – Bog naj ji povrne – za vse cestne in železniške povezave.

Napisal: M. Lisjak