Poslovodstvo Premogovnika Velenje – odziv za medije, ki so pisali o stavki

Pisali smo že o odpovedani stavki, o odzivih sindikatov po Sloveniji in o delovanju sindikata SDRES. Danes nadaljujemo z odzivom poslovodstva Premogovnika Velenje.

V izjavi za javnost napišejo:

“V javnosti je v zadnjih tednih zaslediti ogromno podtikanj in zavajanj v zvezi s stavko, ki je 17. aprila potekala v Premogovniku Velenje. Poslovodstvo Premogovnika Velenje na čelu z generalnim direktorjem mag. Ludvikom Golobom obžaluje, da kljub nekaj mesec trajajočim pogajanjem z vsemi socialnimi partnerji ni prišlo do podpisa dogovora, saj bi se s tem ne le izognili nepotrebnim napetostim, ampak zagotovo tudi prej prišli do rešitve, ki je dobra za vse vpletene. Obžalujemo, da je sindikat SDRES posegel po skrajnem sredstvu – napovedi stavke – ki je ni podprl niti večinski sindikat. Stavke NI podprlo več kot 95 odstotkov zaposlenih v Premogovniku Velenje – udeležilo se je je zgolj 4,5 % zaposlenih. Tudi če bi ta odstotek preračunali zgolj na zaposlene, vezane na delo v jami, bi to še vedno pomenilo samo 5 %. Da je stavka plačana, mora v njej sodelovati vsaj 30 % vseh zaposlenih.”

V nadaljevanju odločno zanikajo vsakršno namigovanje, da so ovirali sindikalno delo. Prav tako zanikajo, da bi poskušali vplivati na odločitev delavcev glede stavke.

Tudi nakup varnostnih kamer naj ne bi imelo povezave z napovedano stavko. So pa potrdili, da so glede na specifiko dela v jami, bili prisiljeni delavce povprašati, kdo bo delal in kdo ne. To so storili predvsem zaradi tega, da so lahko zagotovili varnost. Tudi kamer so nameščene predvsem zaradi varnosti zaposlenih.

Sporočili so še, da je bil stavkovni odbor SDRES 18. aprila razpuščen in vse njihove zahteve so bile umaknjene.

V odzivu lahko preberemo tudi, kaj si mislijo o podpori drugih sindikatov:

“Nizka raven komuniciranja v pismih podpore s strani različnih sindikatov in zlonamerno širjenje neresnic o kažeta na to, kako daleč so se »podporniki« manjšega sindikata pripravljeni pri tem spustiti. Vrana vrani ne izkljuje oči, saj je Asmir Bećarević osebno za marsikaterega od teh sindikatov hodil pričat na sodišča, zato mu zdaj vračajo podporo. Z nekaterimi, ki so šli v teh pismih predaleč, pa se bomo srečali tudi na sodišču, saj bo Premogovnik Velenje za zaščito dobrega imena uveljavljal vsa razpoložljiva pravna sredstva.”

V nadaljevanju omenjajo tožbe proti določenim sindikatom, ker so menda govorili neresnico o stanju v Premogovniku Velenje.

Več si lahko preberete TUKAJ!