Policisti ne dopuščamo nasilja med vrstniki!

Foto: PP Celje

Zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nasilništvo, huda telesna poškodba in izsiljevanje smo  konec prejšnjega tedna ovadili mladoletnega državljana Kosova.
Dobri dve leti nazaj smo v Celju obravnavali več primerov nasilništva nad mladoletnimi osebami. Takrat smo ovadili 20 letnega državljana Kosova, ki je bil kasneje izgnan iz države. Od takrat do zdaj nismo beležili izstopajočih primerov nasilja med mladimi.

V začetku decembra smo bili obveščeni, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova napadla dva mladoletna dijaka, ju pretepla in z njima poniževalno ravnala. Pri tem so enega od njiju  tako hudo poškodovali, da je zaradi hudih poškodb, dvakratnega zloma čeljusti, še vedno na zdravljenju v celjski bolnišnici.
Pri obravnavi tega primera smo bili obveščeni, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova dijaka, ki v bolnišnici okreva po poškodbah in še enega dijaka, napadla že v začetku aprila letos. Oba so takrat lažje poškodovali.

Pri zbiranju obvestil smo ugotovili še, da je mladoletni državljan Kosova, ki je sodeloval v pretepu, ko so mladoletnika hudo telesno poškodovali, v času od septembra do konca novembra letos, najmanj enega mladoletnega dijaka, v šolskih prostorih in v okolici šole izsiljeval za denar. V strahu, da ga bo osumljeni pretepel, mu je  oškodovani mladoletnik večkrat izročil manjše količine denarja.

Osumljeni  mladoletni državljan Kosova je na družbenih omrežjih objavljal svojo fotografijo z dvema avtomatskima puškama Kalašnikov v rokah in na ta način  še dodatno ustvarjal strah med vrstniki in si jih na ta način podrejal.

Mladoletnega tujca smo zaradi sumov storitve kaznivih dejanj Nasilništva, Hude telesne poškodbe in Izsiljevanja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Za kaznivo dejanje Nasilništvo je zagrožena kazen do treh let zapora, za kaznivi dejanji Izsiljevanje in Huda telesna poškodba pa pet let zaporne kazni.

Ob tej priložnosti poudarjamo, da je vsako nasilno dejanje, ne glede na obliko, bodisi verbalno ali fizično, nad mladoletnimi osebami nedopustno zato bomo še naprej dosledno represivno ukrepali zoper vsakega storilca, ki bo izvajal nasilje nad vrstniki. Mladoletniki naj o vsakem takem ravnanju obvezno seznanijo starše, profesorje ali prijatelje in zadevo prijavijo policiji v nasprotnem primeru namreč dajejo nasilnežem le še večji občutek moči.

Napisala: Milena Trbulin