Pestro dogajanje pretekli konec tedna tudi v Velenju in okolici!

Foto: TIGR

ČETRTEK Policista sta v četrtek ob 11.00 opravljala kontrolo središča mesta Velenje, ko sta na Rudarski cesti naletela na moškega,  ki je ležal na pločniku in krvavel. Moškemu sta pomagala, poskrbela, da so ga oskrbeli reševalci iz zdravstvenega doma, potem pa ugotovila, da je moški med hojo padel in se lažje telesno poškodoval. Dogodek smo zabeležili v poročilu policijske postaje Velenje.

Okoli 14.30 se je zgodila prometna nesreča na Partizanski cesti v Velenju. Policisti so ugotovili, da gre za nesrečo I. kategorije v kateri nihče od udeležencev ni bil poškodovan. Preverili so pogoje za udeležbo v  prometu za voznika in vozila, potem pa so od ogleda nesreče odstopili.

PETEK V petek nekaj minut pred 19.00 uro je varnostnik v trgovini na Selu v Velenju, zalotil občanko, ko je hotela ukrasti zrezka in pivo. Policisti so zbrali vsa obvestila, ki jih bodo v obliki kazenske ovadbe poslali na državno tožilstvo.

Ob 22.07 uri nas je občan iz Florjana obvestil, da mu je nekdo ukradel osebni avtomobil Renault Clio, ki ga je imel parkiranega pred stanovanjsko hišo. Policisti, ki so na kraju opravili ogled kraja in zbrali vsa obvestila, so ugotovili, da je neznanec ukradel vozilo, ki je bilo odklenjeno, v njem pa so bili tudi kontaktni ključ, denarnica  in orodje. Neznanec je lastnika oškodoval za okoli 2500 evrov. Takoj po obvestilu o tatvini so bile o dogodku obveščene vse policijske enote. Vozilo je bilo v nedeljo izsledeno v Ljubljani.

Okoli 22.20 ure so policisti v kraju Gorenje, ustavili voznika osebnega avtomobila, ki ni posedoval veljavnega vozniškega dovoljenja prav tako pa mu je potekla tudi registracija vozila. Vozilo je bilo zaseženo, vozniku pa je bil izdan plačilni nalog poleg tega pa bomo na sodišče poslali obdolžilni predlog.

SOBOTA V soboto, okoli 12.00 ure nas je občanka iz Šoštanja obvestila, da je neznanec iz garaže  ukradel orodje. Policisti so si ogledali kraj dejanja in ugotovili, da je neznanec ukradel različno električno orodje in tako oškodoval lastnika za okoli 400 evrov. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine smo o dejanju obvestili državnega tožilca, z zbiranjem obvestil pa bomo nadaljevali.

Pet minut čez dvajseto uro smo bili obveščeni, da v enem od stanovanj, v stanovanjskem bloku, na Splitski ulici v Velenju, slišati vpitje in razgrajanje. Policisti so na kraju ugotovili, da je občan, pijan doma razgrajal, se nespodobno vedel do partnerke. Kršitelj se tudi po zakonitem ukazu policistov, nikakor ni mogel umiriti, zato so bili policisti primorani zanj odrediti pridržanje do streznitve. Po zaključenem pridržanju je bil kršitelju  izdan plačilni nalog. Policisti so ugotavljali tudi pogoje za izrek ukrepa prepovedi približevanja, vendar so presodili, da ta glede na ugotovljene okoliščine, ni potreben.

NEDELJA V nedeljo smo obravnavali dve poškodbi vozil na parkirnih prostorih. V enem primeru je šlo za kaznivo dejanje, ko je neznanec namerno poškodoval vozilo oškodovanca, v drugem pa je šlo za prometno nesrečo v kateri je neznanec z vozilom trčil v parkiran avtomobil.

Tokrat za zaključek ne moremo mimo pirotehnike in ostalih običajnih opozoril, ki nekako spadajo temu delu leta, pa čeprav je zaradi virusa nekoliko drugačen. Vse opozarjamo, da upoštevajo veljavno zakonodajo glede pirotehnike in poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih. Seveda velja pri temu omeniti še dejstvo, da je uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so namenjeni takšni uporabi. Izdelki so v ta namen tudi označeni.

Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

December nima naziva »veseli« samo zaradi pirotehnike temveč tudi zaradi zabav in veseljačenja ob koncu starega in pred začetkom novega leta. Vse voznike opozarjamo, da ne vozijo pod vplivom alkohola ali celo kakšnih drugih opojnih substanc, prav tako pa naj še bolj  pazijo na pešce, ki so v prometu najbolj izpostavljeni in ranljivi.

Pripravil: Uroš Medved,

višji policist I,

vodja policijskega okoliša