Parlamentarne preiskovalne komisije tako in drugače

Preteklo delo Državnega zbora si bomo najbrž zapomnili tudi po odmevnih preiskovalnih komisijah, ki so raziskovale, kam je odtekal denar za TEŠ 6; za koliko smo preplačali žilne opornice; kdo je naredil bančno luknjo in kdo je kriv, da se je v naših bankah opralo za več kot milijardo denarja.

Če se spomnimo prejšnjih preiskovalnih skupin iz katerih so se nekateri preiskovanci očitno norčevali, so zdaj postale veliko bolj učinkovite in dosledne.

Velik korak v načinu dela preiskovalnih komisij je naredil Anže Logar, saj se je dela lotil strokovno, argumentirano in z verodostojnimi podatki. S svojim delom je dosegel, da se je začela tudi javnost zanimati za nepravilnosti na katere opozarja in jih preiskuje komisija.

Lahko bi rekli, da so tudi ostale preiskovalne komisije šle po tej na novo začrtani poti in opravile odlično delo, ki so ga javnosti sporočile v obliki poročil.

Komisije so svoje delo zaključile in obvestile ostale organe, ki morajo sedaj na podlagi teh poročil nadaljevati delo in sankcionirati morebitne vpletene – tako kazensko, kot tudi preprečiti, da bi se takšne škodljive prakse nadaljevale še v prihodnje.