Opozorilo Policije!

Foto: pixabay.com

Prejeli smo sporočilo v katerem nam pojasnjujejo zakaj velja nov odlok:

“Odlok  o  dopolnitvah  Odloka  o  začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga  in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije 192/2020,  v 2. členu prepoveduje prodajo pirotehničnih  izdelkov.  Od ponedeljka,  21.  decembra  2020,   je  torej prepovedana  tudi  prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok  in  jih je bilo v preteklih letih dovoljeno prodajati v času od 19. do 31.  decembra.   Posest in uporaba petard vseh oblik in moči pa v  Sloveniji tako ali tako ni dovoljena.
Poškodbe s pirotehničnim izdelki so še vedno pogoste in hude.
Prvi  dan letošnjega leta smo poškodbi s pirotehniko obravnavali v Šoštanju in  v  Celju. V Šoštanju se je pri uporabi petarde poškodoval mladoletnik. Petarda  je med prižiganjem eksplodirala in mu lažje poškodovala prste rok. V Celju je raketa priletela v rokav mlajšemu dekletu in jo poškodovala.
Izjemno  hudo  poškodbo  s pirotehniko smo obravnavali tri leta nazaj v tem času   na šentjurskem  območju.   Mladoletnega  fanta  je  eksplozija  med prižiganjem   skrajšane vrvice  petarde,  imenovane  čebula,  kupljene  od preprodajalca, zaznamovala za vse življenje. Ostal je brez rok.
Vendar  niti  najhujše  poškodbe mnogih ne prepričajo, da ne bi uporabljali
pirotehnike.
Letos  smo  na  našem  območju  zasegli  več  pirotehnični sredstev. Samo v zadnjih dneh smo  na  območju Šentjurja mladoletnikom zasegli več kot 800 piratk in  okoli 30 kober.
Sredi  decembra  smo  na  območju Celja, zaradi prodaje ognjemetne baterije mladoletnima  kupcema ter zaradi prodaje pirotehničnih izdelkov v  času, ko to  ni  bilo dovoljeno, ukrepali zoper pravno in odgovorno osebo trgovine, kjer   sta   mladoletnika pirotehniko  kupila.  Ukrepali  smo  tudi  zoper mladoletnika.
Poleg  omenjenega  smo na območju Mozirja mladoletnikoma zasegli 25 petard, na območju  Velenja  pa smo občanu zasegli plinsko pištolo z nabojnikom in nastavkom za rakete ter več nabojev in raket.
Zoper  vse  kršitelje  smo  ukrepali.  Nedovoljeno uporabo pirotehnike bomo skrbno spremljali  tudi  v prihajajočih prazničnih dneh in zoper kršitelje dosledno ukrepali.
Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 € ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.
Globa ne bi smela biti ključen razlog, da posamezniki ne bi uporabljali nedovoljene pirotehnike. Vsak  posameznik se mora zavedati, da je to početje nevarno  zanj in za okolico.
Nenazadnje je potrebno pri uporabi pirotehnike pomisliti tudi na živali, ki jih pokanje še posebej vznemirja in straši.
Pred uporabo pirotehnike zatorej dobro premislite, če je vredno.
S spoštovanjem,
Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi, samostojna policijska inšpektorica”