Spodaj objavljamo sporočilo za javnost s strani Janeza Melanšeka, poveljnika Civilne zaščite za Zahodno štajersko regijo.

V Zgornji Savinjski dolini se je cel dan nadaljevalo odpravljanje posledic naraslih voda. Vse od Mozirja, preko Ljubnega do Luč in Solčave je domačinom pomagalo 250 prostovoljnih in poklicnih gasilcev ter 60 vojakov.

Reševalne ekipe so se po cesti ali po zraku uspele prebiti do vseh ljudi, ki so bili še odrezani od sveta in danes življenjsko ogroženih ni več. Vojska in policija na to območje s helikopterjem dostavljata hrano, vodo, zdravila, sanitetni material, zdravila, tudi gorivo.

Včeraj in danes so bili na ogledih strokovnjaki za mostove in plazove, ceste se postopoma odpirajo, nekatere so prevozne samo polovično, zato naj vozniki pozorno spremljajo signalizacijo. Do Luč je preko Črnivca in Podvolovjeka ostalo še dobre 3 kilometre neočiščenega območja, cesta bo najverjetneje odprta jutri. Internet in mobilno telefonijo imajo vzpostavljeno tudi v Lučah in Solčavi, tudi tamkajšnje trgovine se trudijo, da bi se čim prej odprle. Jutri bo odprta tudi cesta do Laškega.

Ogromno škodo odpravljajo tudi v podjetjih v Zgornji Savinjski dolini, pri čemer prosijo za pomoč pri zagotavljanju cistern z vodo, da bi lahko proizvodne hale in skladišča oprali in sčistili. Marsikje se bodo zaposleni jutri priključili sanaciji, da bi lahko čim prej začeli z normalnim delom, saj bo škoda že tako ogromna.

Včeraj se je nadaljevala tudi evakuacija tujih turistov iz Zgornje Savinjske doline, domov so se že vrnili turisti iz Avstrije, zvečer ob devetih se bodo z dvema avtobusoma domov vrnili še Nizozemci. V dolini zaenkrat ostajajo turisti iz Belgije, Nemčije in Češke, ti se bodo predvidoma domov vrnili jutri.

Vodo za pitje je še vedno treba prekuhavati, v veljavi ostaja tudi opozorilo pred gibanjem ob vodotokih.  Številni ljudje v teh težkih časih želijo prizadetim priskočiti na pomoč. Obrnejo naj se na lokalne Rdeče križe ali Karitase ali pa na štabe Civilne zaščite v posameznih občinah, da se predhodno dogovorijo, kaj potrebujejo.

Posledice neurja odpravljajo tudi v občinah Spodnje Savinjske doline ter Velenju, Šoštanju in Šmartnem ob Paki. Jutri bodo Dars in nekatera druga gradbena podjetja na najbolj krizna območja poslala gradbeno mehanizacijo.

Še več informacij o dogajanju minulih dni in načrtovanih ukrepih bomo predstavili na novinarski konferenci, po seji štaba, predvidoma v torek, ob 12. uri. Vabilo še sledi.

Spletno uredništvo

VIR: Civilna zaščita za Zahodno štajersko regijo