Od kdaj je Srebrenica v Sloveniji – in kdaj je slovenski državljan postal Slovenec?

Foto: pixabay.com

V teh dneh so mediji poročali o Slovencu, ki naj bi ga prijeli na hrvaškem, ker je tihotapil nezakonite migrante:

LINK

Foto: print screen (https://siol.net/novice/slovenija/slovenec-na-hrvaskem-tihotapil-39-iracanov-in-irancev-486353)

LINK

Foto: print screen (https://www.sta.si/2589592/slovenec-na-hrvaskem-tihotapil-39-iracanov-in-irancev)

LINK

Foto: print screen (https://www.24ur.com/novice/crna-kronika/hrvaska-policija-ujela-slovenca-ki-je-tihotapil-39-iracanov-in-irancev.html)

Problem nastane potem, ko objavijo še novico, da je to Slovenec s poreklom iz Srebrenice.

Nam se zdi, da nam ni potrebno več brati takšnih neumnosti, še manj nasedati nesmislom, ki jih trosijo naši mediji. Pa poglejmo:

– Slovenec je nekdo, ki ga je rodila slovenska mati;

– slovenski državljan je lahko nekdo, ki je sprejel naše državljanstvo – prihaja pa od drugod in je torej po rodu Bosanec, Srb, Hrvat, Nemec, Avstrijec,…

Medijski kolobociji pri zakrivanju identitete porekla storilca bi se lahko nasmejali, če ne bi bila to grenka resnica s katero se srečujemo vse pogosteje.

Enostavno smo vedno in za vse krivi Slovenci, čeprav se pri podrobnejšemu iskanju razkrije, da so storilci slovenski državljani tujega porekla.

Zakaj je to našim medijem tako težko napisati in zakaj nas vedno tiščijo v kriminal, ki nam je v resnici tuj in ga nismo zakrivili?

Zakaj na primer napišejo nemški časopisi, da se je storil zločin, ki ga je zagrešil nemški državljan turškega porekla – pri nas pa pišejo, da ga je zagrešil Slovenec, ki je v resnici Bosanec?

Torej – čas bi bil, da se tudi v medijskem poročanje uveljavi resnicoljubnost in da se tudi mediji začnejo odgovorneje vesti do bralcev in poslušalcev. Niso vsi državljani Slovenije Slovenci.

S takšnim poročanjem, ne samo da žalijo Slovence – žalijo tudi pripadnike, ki so ne Slovenci in najbrž ponosni na svoje korenine.

Zakaj tajiti izvor posameznika in brisati mejo med posameznimi državljani – Slovenci in tujci, ki so prav tako del naših državljanov?

Ali nimamo v Sloveniji veliko različnih etničnih skupin, ki se vsaka na svoj način trudi ohraniti običaje svoje prvobitne domovine?

Zakaj torej dovoljujemo medijem, da blatijo Slovence in ob tem niti ne zardijo?

Novinarska poročanja se bodo morala spremeniti, morali bodo upoštevati poštenost poročanja:

– slovenski državljan po poreklu…

– ali Slovenec iz….

Pa srečno Slovenci in slovenski državljani!

Napisal: Mikki