Od kdaj ima Slovenija dva predsednika države?

Foto: prtscr- https://www.facebook.com/

Ste morda spremljali intervju na RTV Slovenija, ki ga je imela Rosvita Pesek, v pogovoru pa je sodeloval bivši predsednik države Milan Kučan?

Niste – torej na medmrežju se pojavlja vedno več negativnih odzivov – predvsem zaradi vodenja pogovora.

Novinarka je namreč Kučana nenehno naslavljala s predsednikom države. Seveda se nam ob tem takoj zastavi vprašanje – mar ni naš predsednik države Borut Pahor?

“17. člen

Predsednik republike ima po prenehanju funkcije pravico do naziva bivši predsednik republike in pravico do udeležbe na državnih svečanostih v skladu s protokolarnimi pravili.”

Slovenija ne more biti izjema med vsemi državami po svetu – imamo zgolj enega predsednika in dva bivša predsednika.

Zakaj bi bilo to potrebno dosledno upoštevati? Morda zaradi verodostojnosti poročanja RTV, kaj mislite?

https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=C12565D400354E68C1256B8F00459181&db=kon_zak&mandat=III&tip=doc

Ne bomo se spuščali v podrobnosti intervjuja, ker imamo o dogodkih povsem drugačno mnenje, kot bivši predsednik, ki mu osamosvojitev “ni bila politična opcija”. Tega nismo pozabili! V intervjuju pa to ni bilo poudarjeno?

Vrnimo se torej k problemu predsednik in bivši predsednik. Kolikor nam je znano, je Kučan bivši predsednik z izjemno veliko pokojnino za razmere v Sloveniji. Kot poročajo nekateri mediji, je pri povišici dobil kar 1.500 evrov.

Če to primerjamo s tistimi, ki so dobili sto ali manj, si menda lahko svoje mislimo, ali ne? In zakaj torej ne uživa v svojem pokoju – ker ga RTV še naprej promovira kot pobudnika osamosvojitve?

Tega seveda ne vemo – predvidevamo pa, da že mora biti določen namen takšnih oddaj. RTV vedno dela z določenim namenom.

Zakaj tako mislimo? Kar poglejte gonjo proti Pivčevi, ker predvidevajo, da je najšibkejši člen v vladi in da bodo na ta način to vlado zrušili.

Pozabljajo pa nekaj – ljudem dandanes ni potrebno brati in poslušati le osrednjih medijev – dostop imajo tudi do drugih – bolj verodostojnih informacij.

Jih zaradi tega boli glava?

Najbrž, saj po odzivih sodeč so v silnem stresu – ihtavi, nesramni in vedno bolj lažnivi.

Mikki