Nasilje v šoli – nas mora skrbeti?

Foto: pixabay.com

Včerajšnje policijsko poročilo je bilo za marsikoga neprijetno presenečenje – nasilje v tretjem razredu osnovne šole:

“Na eni osnovni šoli je bil učenec nasilen do učiteljice, ki jo je fizično napadel, na drugi osnovni šoli pa je učenec žalil drugega učenca. V obeh primerih gre za sum storitve kaznivega dejanja nasilništva, ker pa so v opisanih primerih udeleženi otroci, o njihovih dejanjih obvestimo državnega tožilca s poročilom, hkrati pa obvestimo še pristojni center za socialno delo. V petek smo morali ponovno na eno od velenjskih osnovnih šol, kjer je taisti učenec tretjega razreda spet fizično napadel učiteljico, ki jo je odrival in udaril s pestjo v roko. O tem bomo obvestili državnega tožilca in center za socialno delo.”

Marsikdo se najbrž sprašuje, kako je to sploh mogoče. Tretješolec tako agresiven, da mora posredovati policija?

Kar precej ljudi je mišljenja, da so za takšno vzgojo krivi starši. V tem je najbrž kar nekaj resnice, saj so bili obveščeni tudi na Centru za socialno delo.

Ti bodo po vsej verjetnosti sedaj malo pobližje pogledali družino nasilnega tretješolca. Kljub temu pa se starši upravičeno sprašujejo – so naši otroci varni v šoli?

Zakaj se pojavlja vedno več nasilništva že pri otrocih?

Predvsem pa – kakšni so starši teh nasilnih otrok? Ali v domačem okolju to nasilje tolerirajo?

Nasilje nikakor ni sprejemljivo in to v nobeni obliki. Zaskrbljenost zaradi nasilništva otrok pa je še toliko bolj upravičena.

Ti malčki bodo nekoč odrasli člani naše družbe. Prav zaradi tega je potrebno, da jim že sedaj na pravilen način pokažemo, da nasilnežev ne maramo in ne toleriramo.

Le na ta način bomo ostali sočuten, zdrav in ponosen narod.

Napisal: Mikki