Vlada je 15. februarja 2025 sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov.

Poslanka mag. Karmen Furman je na ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z novim seznamom satelitskih urgentnih centrov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

Vlada Republike Slovenije je 15. februarja 2025 na vaš predlog sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov. Lokacije predvidenih satelitskih urgentnih centrov so naslednje: ZD Kočevje, ZD Postojna, ZD Tolmin, ZD Sežana, ZD Idrija, ZD Ilirska Bistrica, ZD Šmarje pri Jelšah, ZD Sevnica, ZD Kranj, ZD Velenje, ZD Litija, ZD Črnomelj, ZD Škofja Loka, ZD Domžale, ZD Ivančna Gorica in ZD Grosuplje.

S predlogom uvajate tako imenovan srečevalni sistem, s katerim naj bi bil zagotovljen takojšen, hiter odziv nujnih reševalnih vozil, hkrati pa bo razbremenjen dežurni zdravnik, ki bo odslej na teren odšel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta. Intervencije bo zdravnik izvajal skupaj z diplomiranim zdravstvenikom v vozilu urgentnega zdravnika.

Tisti zdravstveni domovi, ki ne bodo imeli statusa satelitskega urgentnega centra, bodo do dokončne vzpostavitve nove mreže nujne medicinske pomoči ohranili neprekinjeno zdravstveno varstvo, če ga izvajajo, ste poudarili.

Sprašuje sledeče:

1.     Na podlagi katerih kriterijev ste na ministrstvu tokrat določili seznam satelitskih urgentnih centrov?

2.     Po katerem novem kriteriju je Slovenska Bistrica, ki je bila vseskozi na seznamu, danes pa je ni več, izpadla s seznama?

3.     Kaj v praksi za bolnika pomeni srečevalni sistem?

4.     Prosim za prikaz razlik med srečevalnim sistemom in satelitskih urgentnim centrom.

5.      Kaj se bo zgodilo z zdravstvenimi domovi, ki ne izvajajo neprekinjenega zdravstvenega varstva in ne bodo dobili satelitskega urgentnega centra?

 

 

Spletno uredništvo