Na sejah Odbora za zunanjo politiko je bilo izrecno poudarjeno, da se vprašanje uresničitve sodbe arbitražnega sodišča v bilateralnih odnosih vztrajno uvršča na dnevni red. To stališče je bilo večkrat poudarjeno tudi s strani ministrice Tanje Fajon. S tega vidika je nedavna izjava premierja jasen odstop od dosedanje diplomatske prakse.

Poslanec dr. Anže Logar je na ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z arbitražno sodbo.

Za vas spodaj objavljamo poslansko vprašanje v celoti.

Predsednik vlade Robert Golob je ob svojem prvem obisku na Hrvaškem v zvezi z arbitražno sodbo med drugim dejal naslednje: »Pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike.«

  1. V zvezi s tem sprašujem, ali je to stališče usklajeno z MZEZ?

Na vseh sejah Odbora za zunanjo politiko od predstavitve arbitražne odločbe (javnih in zaprtih sejah) je bilo izrecno poudarjeno, da se vprašanje uresničitve sodbe arbitražnega sodišča v bilateralnih odnosih vztrajno uvršča na dnevni red. To stališče je bilo večkrat poudarjeno tudi s strani ministrice Tanje Fajon. S tega vidika je izjava premierja jasen odstop od dosedanje diplomatske prakse, zato sprašujem MZEZ naslednje:

  1. Na podlagi česa je prišlo do spremembe v strategiji zastopanja arbitražne sodbe v bilateralnih odnosih s Hrvaško?
  2. Koliko sestankov v zvezi s tem strateškim vprašanjem je potekalo med MZEZ in predsednikom vlade?
  3. Ali MZEZ podpira zasuk v pristopu do HR? Ali je to spremembo predlagalo ministrstvo?
  4. Zakaj te bistvene spremembe ministrstvo ni predstavilo poslancem na seji OZP?

Ob tem MZEZ sprašuje:

  1. Kakšno »rešitev« je imel premier s tem v mislih?

V dosedanjih bilateralnih pogovorih, pa tudi na vseh razpravah med državnimi institucijami je bilo jasno poudarjeno, da je rešitev samo ena – uveljavitev arbitražne sodbe.

  1. Zato sprašujem MZEZ, če in kdaj je v obdobju ministrovanja Tanje Fajon ministrstvo pripravilo nabor različnih pristopov/rešitev onkraj arbitražne sodbe, ki bi rešilo vprašanje meje?

 

Spletno uredništvo