Na območju Kamniško-Savinjskih Alp bo vojaška vaja

Foto: http://www.slovenskavojska.si/

Občina Mozirje sporoča – na območju Kamniško-Savinjskih Alp bo vojaška vaja

Od včeraj dalje poteka na območju Slovenije mednarodna vojaška vaja pod naslovom Jadranski udar 2021.

Vajo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki.

Pričakuje se okoli 650 udeležencev iz 20 zavezniških držav. Vaja bo potekala na petih lokacijah po Sloveniji:

– Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna – na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo,

– na območju občin Tolmin in Kobarid,

– Radeč,

– Moravskih Toplic,

– na območju Kamniško Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Takole o vaji obvešča Občina Mozirje obvešča svoje občane:

Na območju Kamniško-Savinjskih Alp bodo glavne aktivnosti potekale na lokacijah Rzenika, Ojstrice in Menine planine. Na teh lokacijah je predvidena uporaba efektov poka in dima, ki ne bi smeli biti preveč moteči za okolje, saj bodo proženi izključno v zato namenjenih zabojih. Predvidevamo, da se bo na tem področju gibalo okrog 20 vojakov s tremi vozili, ki bodo locirani v domu na Menini planini.

Potekali bodo premiki vojaških vozil (terenska vozila, kamion), vse v manjšem obsegu in po javnih cestah in poteh. V gorskem prostoru se bodo vojaki premikali izključno peš.

V tem času bodo zračni prostor nad Ojstrico in Menino planino preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali na večjih višinah in neposredno nad lokacijama ter med njima.

Izvajali se bodo zračni premiki sil s helikopterji iz Menine planine na Ojstrico in nazaj. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v dveh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00 ter od 14:00 do 18:00.