Minister Poklukar poziva državljane, da se cepijo!

Foto: https://www.facebook.com/VladaRepublikeSlovenije/

Ker stanje z okuženima slabša, je minister Poklukar predstavil nove ukrepe, ki začnejo veljati jutri, ob tem pa državljane pozval, da se čim prej odločijo za cepljenje.

Takole je dejal:

“Vse povedano jasno kaže, kako pomembno je, da dosežemo precepljenost in da z vsemi ukrepi preprečimo širjenje virusa.”

In kaj prinašajo ukrepi, ki bodo veljali od jutri dalje:

– nošenje mask v zaprtih prostorih,

– nošenje mask na javnih prostorih,

– obvezna medsebojna razdalja najmanj 1,5 metra.

Takole razlagajo:

“Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, je poudaril minister Poklukar. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Vendar pa maska ni obvezna na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT. Nošenje zaščitne maske ni potrebno pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb. Nošenje mask ni potrebno v osebnem vozilu, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.”

Za konec je minister še pojasnil:

“Imamo cepivo in izkušnje. O virusu smo se že marsikaj naučili. Vemo kaj lahko pričakujemo – na nas vseh je, da storimo kar moramo. Ni razloga za pomisleke in ni časa za oklevanje. Čas je za razum.