V Mestni občini Velenje omogočajo fiančno ugodno parkiranje v garažnih hišah , saj želijo zmanjšati število avtomobilov v središču mesta, spodbujati trajnostno mobilnost in znižati izpuste zaradi prometa.

Tudi s tem namenom so letos v primerjavi z lanskim letom kar za petino znižali ceno letne parkirne karte, in sicer z 250 na 200 evrov in ceno mesečne s 25 na 20 evrov. Parkiranje je varno, saj so v garažnih hišah postavljene varnostne kamere.

Parkirišča v modrih conah so pogosto polno zasedena, v garažnih hišah pa je veliko prostih parkirnih mest. Prav zato želijo voznike spodbuditi k parkiranju v garažnih hišah. V garažnih hišah Gorica, Mercator in Avtobusna postaja (1. etaža) cena letne parkirne karte znaša 200 evrov, mesečne pa 20 evrov, kar znaša manj kot evro na dan.

VIR: Mestna občina Velenje
VIR: Mestna občina Velenje

Brezplačno parkiranje omogočajo v vseh modrih conah (potrebno je na vidnem mestu označiti čas prihoda na parkirišče), in sicer do 30 minut v modrih conah A, B, E in G, v modri coni F do 60 minut, v modrih conah C, D in H pa do 120 minut. Najnižjo ceno parkiranja omogočajo v kletnih etažah garažnih hiš Mercator, Gorica ter na 1. etaži garažne hiše Avtobusna postaja, in sicer 0,30 evra za 60 minut. Najvišja cena parkiranja na uro pa je v modri coni F, pri Velenjski plaži, in sicer 1 evro na uro oz. največ 5 evrov (za več kot 5 ur oz. cel dan).

V modrih conah je poleg nakupa parkirnih kart možno plačati parkirnino na parkomatih s kovanci, s pomočjo mobilnih telefonov preko SMS sporočil (z izjemo GH Gorica) ali preko mobilne aplikacije EasyPark.

V vseh modrih conah je trenutno 3.017 parkirnih mest, ki jih pokrivajo z 31 parkomati in 3 blagajnami. V garažnih hišah je na voljo 1.353 parkirnih mest, nameščenih je 5 parkomatov in zapornice.

Več informacij o upravljanju s parkirišči in garažnimi hišami lahko najdete na povezavi Modre cone, kjer zagotavljajo tudi e-naročanje parkirnih abonmajev in dovolilnic ter parkirnih kart.

Poleg ugodnega parkiranja v garažnih hišah občanom in gostom omogočajo brezplačen mestni avtobus Lokalc, aktivno širijo mrežo kolesarskih prog in z različnimi projekti spodbujamo trajnostno mobilnost.

Pohvalno!

Spletno uredništvo

VIR: Mestna občina Velenje