Mestna občina Velenje bo plačala gradnjo vrtca – 2,8 milijona evrov – lastnik vrtca bo pa 14 let Esotech?

Foto: google.com/maps

Na območju Mestne občine Velenje, natančneje v Vinski Gori, bodo gradili vrtec, ki bo stal občino Velenje 2,8 milijona evrov.

Gradnja vrtca bo menda speljana na način javno-zasebnega partnerstva. Na razpisu je bil izbran Esotech.

Pogodbo o partnerstvu in gradnji so podpisali:

Bojan Kontič – župan Mestne občine Velenje;

Marko Škoberne – direktor podjetja Esotech in

Nataša Doler – ravnateljica Vrtca Velenje.

Esotech mora vrtec zgraditi do 1. septembra 2019. Novi vrtec bo imel šest oddelkov in bo lahko sprejel 114 otrok.

Do vsem je vse popolnoma razumljivo. Problem razumevanja nastane, ker v pogodbi menda piše, da bo s tem vrtcem še 14 let upravljal Esotech.

Ali ni to malce nenavadno – občina bo plačala gradnjo vrtca 2,8 milijona evrov; potem bo pa 14 let čakala, da postane lastnica tega dragega vrtca?

To še ni vse – v pogodbi je menda predvideno tudi plačevanje nadomestila za uporabo vrtca, ki ga bo prav tako plačevala Mestna občina Velenje. STA piše o 4 milijonih ?

Se še komu zdi doba 14 let resnično neverjetno dolga in skregana z vsako logiko umnega gospodarjenja?

Ali ni v znesek 2,8 milijona evrov všteto tudi plačilo za podjetje Esotech? Zakaj bi potem to podjetje še 14 let upravljalo z vrtcem, občina Velenje pa bi plačevala nadomestilo?

Če to gradnjo primerjamo z gradnjo hiš – ki imajo prav tako po večini 6 ali več sob – ali ni 2,8 milijona evrov že tako previsok znesek, če predvidevamo, da v kopalnici vrtca ne bodo vgrajene zlate pipe; da prostori ne bodo obloženi z italijanskim marmorjem?

Kakorkoli – pogodba je podpisana in Mestna občina Velenje bo čez 14 let postala ponosna lastnica vrtca v Vinski Gori, ki ga pa bo plačala že zdaj!

Novico si lahko preberete tudi TUKAJ!

Zakon o Javno-zasebnem partnerstvu si lahko ogledate TUKAJ!

Napisal: Mikki